Снимка БГНЕС
fallback

България заедно с Полша, Унгария и Румъния, които получиха разрешение от Европейския съюз да забранят вноса на украинско зърно, поискаха продължаване на ограничението до края на годината, предаде базираното в Брюксел  електронно издание ЮРАКТИВ.

На заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел българският заместник-министърът на земеделието Георги Събев заяви вчера, че трябва  да се търсят дълготрайни решения за европейските производители.

Миналия месец четирите страни, които пострадаха от евтиния украински внос, договориха с Европейската комисия забрана на внос на украинска царевица, пшеница, рапица и слънчоглед до 5 юни. Те получиха от европейския бюджет 156 млн. евро (26 млн. за България), като компенсация за непродадената  продукция на фермерите.

По-рано ЕС либерализира целия внос от Украйна, за да подпомогне усилията на Киев да отблъсне инвазията на Русия. По този начин петте държави се превърнаха в транзитни пътища за украинско зърно, което не можеше да бъде изнесено през черноморските пристанища заради войната.

„Въпросът за конкурентоспособността на земеделските производители в Европейския съюз днес е по-важен от всякога. Извън финансовата подкрепа за стопаните е наложително да бъде намерено устойчиво решение в дългосрочен план за конкурентоспособността и оцеляването им“, посочи Георги Събев пред колегите си и добави, че макар да е добра новина удължаването на Черноморската зърнена инициатива с два месеца, това е само временно решение, което може да изчезне в разгара на тазгодишната кампания.

Oще по темата

Събев настоя за общоевропейски решения като например гаранционни фондове и схеми, с които да се помогне на страните, които се нуждаят от вноса на продукти от Украйна и ЕС. Друго решение е подкрепа за бързо изграждане на складови мощности и инфраструктура за износ.

„За България е от съществено значение гарантирането на транзитната функция на коридорите на солидарността към други държави членки и трети страни. За да се гарантира стабилността на пазара, е важно мярката да бъде удължена и след 5 юни. От решаващо значение е Европейската комисия да продължи да наблюдава вноса на други чувствителни селскостопански хранителни продукти от Украйна и да бъдат въведени бързо превантивни мерки, ако е необходимо“, каза Георги Събев.

Според него заради тежката ситуация в сектора, породена от войната в Украйна, е необходимо изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката.

Европейският съюз прие окончателно миналата седмица нова регулация, която ще удължи безмитния внос на украински стоки за още една година. Това стана чрез гласуване в Съвета на ЕС, след като по-рано решението бе одобрено и от Европейския парламент.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Офффф

преди 11 месеца

До края на годината 😅😅😅

26

Що бре?

преди 11 месеца

Да си плащат мито и да внасят :) Стига с тия укро-аванти!

25

Taliban

преди 11 месеца

ЗЬРНАРИТЕ ЦЬРВУЛИ НЕ ПРОУМЯХА ЧЕ МОЖЕМ И БЕЗ ХЛЯБ АКО СЕ НАЛОЖИ НО НАЛИ ИМАХА ПОДСЬДИМИЯ БОЙКО...

fallback