Снимка БГНЕС
fallback

България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша. Това съобщава Министерството на отбраната в своя официален профил в Туитър.

По този начин Варшава спасява един български МиГ-29, на който ще може да бъде удължен срока на годност.

През февруари тстана ясно, че страната ни е получила първия двигател за МиГ-29 от Полша. Тогава военният министър Димитър Стоянов обяви, че има договорка между Варшава и София за доставка на два двигателя. "Единият го приехме без забележки, а другият има нужда от допълнителни поправки", посочи тогава министърът. Очевидно сега е приет и вторият двигател. Двата двигателя обаче са достатъчно за удължаване на срока на годност само на един изтребител.

Само преди два дни, Стоянов обяви, че САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. Това е посочено в писмо от американските Военновъздушните сили.

Oще по темата

Министърът добави, че ведомството работи за удължаване на живота на МиГ-29. Той обаче не конкретизира по какъв начин и докога ще може да става това, след като само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че в момента дава всичко, свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват закупените от България за около 5 млрд.лв от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Ще има последствия

преди 11 месеца

Това е пълна простотия, защото не виждам кой от нашите пилоти-храбрецище се реши да се качи на подобен "летящ" ковчег. Защото Полша ги работи тези двигатели нелегално и с подръчни материали, тъй като въобще не притежава лиценз от руска страна.

31

Ицо

преди 11 месеца

Чак сега на Путин ще му излезе страшница

30

Шмульо

преди 11 месеца

Малее, жалка картинка.Утре и едно крило ще ни пратят. После колело, след 10 години ще спретнем едно самолетче Миг.Бе кво стана с американските?След 50 години ще ги видиме ли?Засега само картинки...

fallback