Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Европейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново изразява подкрепата си за присъединяването на България и Румъния до края на годината.

Комисията отново призовава Съвета на ЕС да позволи на двете страни да се присъединят изцяло към Шенген, се посочва в текста.

Преди вече 12 години комисията потвърди, че България и Румъния са готови да станат изцяло част от пространството без гранични проверки. През ноември 2022 г. ЕК потвърди отново готовността на тези държави да се присъединят. Проверките в двете страни миналата есен не само потвърдиха заключенията от 2011 г., че България и Румъния изпълняват съответните условия, но показаха, че двете държави надлежно прилагат най-новите промени в правилата за Шенген и имат ключов принос за добрата работа на Шенгенското пространство, допълва ЕК.

Комисията отбелязва, че запазването на проверките по границите има важни отрицателни последици за икономиката и околната среда, както и за българските и румънските граждани, и за целия ЕС. Увеличеното време за чакане по границите води до дълги опашки от превозни средства и високи разходи, намалена конкурентоспособност за бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и намалени приходи за туризма. Несигурността, свързана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне чуждестранните инвестиции и да подкопае икономическото и социалното сближаване между държавите в ЕС, се посочва в доклада.

Комисията цитира данни, според които годишно проверките по вътрешните граници в ЕС водят до отделянето на 46 000 тона въглероден диоксид.

Комисията работи в тясно сътрудничество с шведското и предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, за да подготви решение за премахване на проверките възможно най-скоро тази година. Румъния и България постоянно са действали като основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото от Шенген. Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си да им предостави пълноправно членство в Шенгенското пространство и да укрепи допълнително европейското единство по този начин, заявява комисията.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

ББ

преди 11 месеца

ЕС спрете да купувате "индийски" горива от русия,финансирате собствената си смърт!!!САЩ спрете да харчи за руски обслужващ персонал,спрете да жертвате децата си за русо.оби!!!да им служат!!!

30

ББ

преди 11 месеца

ЕС е превзета територия от руснаците,безспорно е,фактите говорят за това,ЕС финансира ей така на доверие...избрани...от руските агенти,насаждащи недоверие към ЕС,нима борисов не е мафиот??? и селяните го знаят!нима орбан не е руски комунист? и селяните го знаят!щедро финансирани от ЕС?!ще напуснат ЕС ли??? ще се самоубият ако направят опит!ЕС спрете финансирането на руски агенти и мафиоти...да ви плашат с каквото искат!Народите им не са глупави и Безбожни!ЕС финансира дявола от десетилетия..САЩ

29

Божееее

преди 11 месеца

До ББнито са найвни нито са глупави,ЕС политическата са зависими от расиЯ,кгбщази ги държат с компромати,финансират с парите на Народите си мафиоти и руски агенти работещи и финансиращи с парите на ЕС Народите фойната и убийствата на путин!!! и селяците го виждат!Разпуснете позорният зависим от путин съюз!САЩ задължително трябва да спрат да ги защитават и помагат...пари за путин са!!!

fallback