Снимка: БГНЕС

Гръцкият вицепремиер и министър на здравеопазването Танос Плеврис написа в Twitter, че е бил нападнат от левичари, предадоха гръцки медиите - по него са били хвърлени кисели млека, докато е вечерял със семейството си в таверна в центъра на Атина, което бе докуметирано и с видеа. Правителството на страната осъди нападението.

"Точно сега, когато обядвахме в една таверна в Петралона с жена ми и децата ми, арогантни левичари ме нападнаха с кисели млека, удариха не само мен, но и две от децата ми. Нападат ме и хвърлят кисело мляко по децата ми. Негодници", написа Плерврис. По думите му всичко се е случило пред очите на 8-годишния му син, 13-годишната дъщеря и съпругата. Той публикува снимки на изцапани дрехи.

Самият здравен министър Плеврис е крайнодесен политик. В миналото Плеврис бе символ на чистотата на гръцката раса. През 2009 г. в гръцки съд Плеврис защитава като адвокат баща си Константинос Плеврис, автор на книгата "Евреите. Цялата истина", и казва, че думите "той иска националсоциалистическият режим да се върне, Хитлер да се върне, вземете евреите и ги вкарайте в Аушвиц" не може да се счита за подстрекаване.

Гръцките медии нарекоха бащата на Плеврис "нацист", "баща на гръцкия неофашизъм", "теоретик на фашистка държава".

Сега Плеврис-старши защитава осъдени от ултрадясната партия "Хриси авги" ("Златна зора"), призната за престъпна организация, и се явява в съда с фашистки поздрав. Преди това Плеврис-младши е бил член на крайнодясната партия ЛАОС на Йоргос Карадзаферис. Той се присъедини към управляващата Нова демокрация през 2012 г. Плеврис призова да се стреля по мигрантите на границата, да не им се предоставя медицинска помощ, когато пристигнат в Гърция, и да не им се дава храна. „Адът трябва да изглежда като рай за тези, които ще живеят тук“, каза здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase