Снимка БГНЕС

"Песимист съм, че държавата, забранявайки определен внос, ще може да повлияе на пазара. По скоро трябва да се стремим към това да извлечем полза от тази ситуация. Ползата е свързана с това - повече средства от ЕК, евентуални схеми за национална помощ. Това е нещото, което би могло да удовлетвори засегнатите".

Това заяви пред БНР Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието.

Според него по принцип намеса на държавата на пазара не води до нищо добро. След тези масови протести обаче държавата нямаше как да остане безучастна, подчерта той и добави още, че в този случай България не е сама - още 4 държави се присъединиха към мерките спрямо украинския внос.

Предлага се финансова помощ от страна на ЕК, но първоначалният отговор на страните-членки е, че това са недостатъчни средства. По думите му самият сектор говори за загуби в милиарди.

"Дано се намери друго решение. Това, което ЕК предлага в момента, определено не е достатъчно и едва ли ще успокои сектора", категоричен бе той.

По думите му след тези мерки веднага излиза друг засегнат сектор, който също би могъл да настоява за компенсации - производителите на масло и олио.

"При всички случаи ще има компенсации, самата ЕК осъзнава това. Въпросът е доколко тези средства, които ще се раздадат, ще бъдат достатъчни".

Според Мирослав Найденов това може да отприщи поредица от очаквания към ЕК, които тя няма как да удовлетвори.

Все пак бившият земеделски министър успокои, че хлябът и олиото няма да поскъпнат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase