Снимка: БГНЕС

Правителството на Германия одобри законопроект, с който от 2024 г. се забраняват повечето видове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ, обяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, предаде Ройтерс.

Управляващaта коалиция във Федералната република постигна съгласие през миналия месец, че 65 на сто от енергията, използвана в почти всички нови системи за отопление, които ще бъдат инсталирани в Германия от 2024 г., трябва да бъде генерирана от възобновяеми енергийни източници.

Това се отнася до отоплителните системи, изградени и в новите, и в старите сгради. Този план е част от целта на управляващите във Федералната република, тя да се превърне в "климатично неутрална страна" до 2045 г.

Домакинствата могат да си инсталират термопомпи, които работят с електроенергия, добита от възобновяеми източници и да отопляват жилищата си на електричество. Те могат да се снабдят и със соларни затоплящи устройства, се казва в текста на законопроекта, видян от Ройтерс.

Тази политика среща съпротива в самата управляваща коалиция, отбелязва агенцията. Тези, които не са съгласни с нея, я определят като твърде скъпа за домакинствата и наемателите с ниски и средни доходи.

Подобна промяна може да струва на германците около 9,16 милиарда евро годишно до 2028 г., се посочва в самия проектозакон. В него обаче са предвидени държавни субсидии за потребителите, които преминат на отоплителните системи, базирани на възобновяеми енергийни източници. (БТА, Пламен Пенчев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase