Снимка: Bulgaria ON AIR

Министерството на земеделието предлага правителството да гласува временна забрана на внос от Украйна на пшеница, слънчоглед и царевица.

"Действията в момента ни удовлетворяват, защото в граничните страни на Украйна приеха такава забрана. Ако ние нямаме забрана - това ще се струпа при нас. Наличните количества, например слънчоглед, преработвателите могат да изкупят и работят, като се освободи една част от складовете. По отношение на пшеницата и царевицата - и на пълна мощност да работят износителите, това, което имаме в страната, не можем да го изнесем до жътва", заяви Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в ефира на "България сутрин".

От 7 месеца са сигналите за проблеми в украинския внос, отбеляза той и допълни, че Европа нищо не е направила за това време.

Още по темата

Според евродепутата Андрей Ковачев единственото правилно е да бъдат освободени много пари, за да бъдат изкупени свръхколичествата, които съществуват в ЕС, особено с източните страни, които граничат с Украйна.

"При нас проблемът е най-вече със слънчоглед, мляко, мед, плодове, освен с пшеницата. Поставен е въпросът в ЕП и изискваме от Комисията спешни действия. Русия се опитва да увеличи нашия проблем, като блокира 50 кораба, които трябва от три украински пристанища да поемат продуктите на Украйна и да отидат до трети страни", коментира евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Призивът ни към украинската страна е да намали потока на украински стоки към границата ни, посочи още Ковачев.

"Ние се опитваме да помогнем на Украйна, но в същото време трябва да запазим и нашето производство", изтъкна евродепутатът. По думите на Костадинов никой не ни задължава да използваме украинското зърно.

"Средната фактурна стойност на слънчогледа от Украйна без транспорт от 1 януари до 31 март е 550 евро. Средствата, които се предлагат на българските производители за слънчоглед, са около 760 лв. за този период. Тук стока, произведена по европейски стандарти, на български производител се предлага по-ниска цена от това, което влиза от Украйна", обяви членът на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Костадинов отбеляза, че цените на пазара се върнаха отпреди кризата и заяви категорично, че протестите продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase