Снимка: БГНЕС

Протестите на европейските фермери са политически и доставките на украинско зърно не намаляват рентабилността на техния бизнес, заяви в сряда съюзът на украинските производители на храни (УАС), цитиран от Ройтерс.

Логистичните затруднения задържаха големи количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произведено в Европейския съюз, в централноевропейските държави, намалявайки цените и продажбите за фермерите там, които организираха протести.

Миналата седмица Полша заяви, че временно ще спре вноса на украинско зърно, след като протестите на фермерите накараха полския министър на земеделието да подаде оставка, но транзитът ще бъде разрешен.

"Политическият характер на протестите на европейските фермери е очевиден. Украйна продава малко зърно на Полша и това не е огромно количество", каза в изявление Денис Марчук, заместник-председател на Украинския аграрен съвет (УАС).

"Въпреки това, определени сили се стремят да докажат, че това се дължи на свръхпредлагането на украинско зърно", каза той, като отбеляза, че страната е изправена пред избори по-късно тази година.

Той добави, че спадът на световните цени на зърното и маслодайните семена е тенденция и че Украйна използва Полша и Румъния като транзитни маршрути, вместо да изнася директно за тях.

Марчук каза, че забраната за внос в Полша може да засегне украинските фермери в западните региони, тъй като те традиционно продават на потребителите в Полша и фермите все още имат до 40% от миналогодишната реколта, която планират да продадат и използват за сеитба.

Още по темата
Основен производител и износител на зърно, производството на зърно в Украйна вероятно ще спадне до около 53 милиона тона през календарната 2022 г. от рекордните 86 милиона тона през 2021 г., като официални лица обвиняват военните действия в източните, северните и южните региони на страната.

Украински официални лица този месец обаче казаха, че страната може да изнесе още 15,6 милиона тона зърно през тримесечието от април до юни, което ще повиши износа през този сезон до близо 53 милиона тона.

Милиони тонове зърно от реколта 2021 г. останаха в силозите на Украйна, след като нейните черноморски пристанища бяха затворени през втората половина на сезон 2021/22 г.

Пристанищата бяха деблокирани в края на юли 2022 годин, след като ООН и Турция посредничиха за сключването на т. нар. "зърнена сделка".

Усилията за удължаване на сделката след следващия месец продължават, като Русия настоява за премахване на пречките пред износа на нейните селскостопански продукти и торове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase