Снимка: БГНЕС

В Украйна днес успяха да се приберат 31 от принудително отведените в Русия деца. След дълго пътуване и много перипетии, тази седмица родителите им са успели да се съберат с децата и да си ги приберат у дома.

Прегръдка след дълга и болезнена раздяла. Преди половин година голяма група деца от Херсон и областта заминава на летен лагер. Истината се оказва много по-различна - децата са отведени в контролирани от Русия райони. Казано им е, че ще бъдат осиновени.

"Властите в Херсон обявиха безплатен летен лагер за децата. 24 дни в Крим. Не бяха ходили на море от толкова много време, а и ситуацията у нас им тежеше. Решихме, че това ще ги зарадва", казва Ирина Хрисченко, майка на две от отвлечените деца

"Казаха ни, че няма да се върнем у дома. Че ще ни отведат в друг лагер. Пратиха ни по стаите. Плаках ужасно много", споделя 12-годишната Настя от Херсон.

"Учеха ни разни работи за Русия... Искаха да пеем химна, а който откажеше трябваше да пише обяснение", допълва 14-годишният Данийло.

Родителите пътуват до Полша, а оттам през Беларус до Москва и Крим.

"Не сме спали, не сме яли. Единствената ни мисъл беше да си върнем децата", признава Наталия Рак, майка на Даша и Альона.

Историята няма щастлив край за всички. 84-годишната баба на две от децата починала по време на пътуването и се наложило братчето и сестричето да останат в лагера.

Децата са върнати благодарение на организацията "Спасете Украйна". Това е петата успешно приключила операция по връщане депортирани деца.

"Децата разказват, че никой в Русия не се е опитал да потърси родителите им. Местили са ги от лагер в лагер - някои са били на 5 места за 5 месеца. Буквално са ги захвърляли. Живели са с плъхове и хлебарки", заяви Микола Кулеба, основател на "Спасете Украйна".

От месец Виталий отново е със семейството си.

"Всеки ден ни казваха, че родителите ни са се отказали от нас, че никой не ни иска", казва той.

По данни на Киев над 19 500 украински деца са депортирани в Русия, предаде БНТ. За принудителното им отвеждане Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова. Москва отрича обвиненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase