Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 1200-1300 артикула от България имаме в магазина си. Всичко се търси – от корите за баница, киселото мляко, до колбасите и захарните изделия. Инфлацията при хранителните стоки в последните 6 месеца много се увеличи, усеща се, всичко отиде с 30-40% нагоре. Увеличението на стоките, които идват от България, е всяка седмица. Кауфланд, Лидъл в Германия също са си вдигнали цените, но при българските продукти това се случва твърде често. И се превръща в лукс да пазаруваш от български хранителен магазин в Германия, сподели Селим Черкез, управител на магазин за български стоки в Германия – „Rodinashop”, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

В България килограм кашкавал стигна до 20-25 лева, а в Германия за половин килограм цената е 5,99 евро. Като си направим сметката, че в Германия минималното заплащане е 12-13 евро на час, говоря за Берлин, а в България минималната заплата е 800 лева на месец - нещо не се връзва.

Според нашите дистрибутори от България причина за високите цени на млечните продукти е по-скъпата суровина. Преди това сме я внасяли от Украйна, а сега внасяме мляко от Европа, то е по-скъпо и затова се получава така.

Около 95% от клиентите ни във физическия ни магазин в Берлин и в онлайн магазина са от България. Имаме и клиенти немци, които си купуват сирене и лютеница. Зареждаме всяка седмица стока от България, в момента хитът е козунакът и боя за яйца, преди месец продавахме мартеници, разказа събеседникът.

Попитан дали има планове за разрастване на семейния си бизнес, Стефан Черкез  обясни, че има проблем с работната ръка, а младото поколение българи, което е родено в Германия, вече не консумира български продукти.

„Моят син е на 11 години и никога не е хапвал лютеница, той не знае какво е коза. Виждам и други деца, които посещават магазина ни с родителите си, те също отбягват българското”, сподели събеседникът.

По думите му липсата на кадри е проблем в Германия като цяло. Въпреки че там идват хора от много държави, очевидно социалната система ги удовлетворява, те си стоят вкъщи и не работят.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase