Снимка БГНЕС
fallback

Четири от големите френски банки и една чуждестранна са обект на едновременни претърсвания от Националната финансова прокуратура (PNF).

Операцията се извършва в офиси на Société générale, BNP Paribas, Exane (дъщерно дружество на BNP Paribas), Natixis (BPCE group) и британската HSBC.

Разследването срещу тях започна още през декември 2021 г., припомня Le Monde. Финансовият скандал, получил названието CumCum, бе разкрит от Le Monde през 2018 г. Той е довел до колосални по размер загуби за фиска от укриване на данъци за няколко милиарда евро годишно. Схемата представлява организиране на сложни операции на борсовите пазари с цел заобикаляне на данъка върху дивидентите, дължими от акционерите на регистрираните на борсата компании.

Тази сутрин в 9.30 часа са започнали претърсвания в централите на тези пет финансови институции и все още продължават.

Мобилизиран е огромен персонал - 160 следователи от Службата за финансови съдебни разследвания (SEJF), 16 прокурори, както и шестима германски магистрати от прокуратурата в Кьолн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Лошо

преди 1 година

Лошото е, че и бурканбанк не спасява. Вчера в джъм* гледам настолна лампа за бюро, преди беше 9 лева сега е 15 и нещо. Т.е буркана се обезценява . Може би злато ....ще спаси ситуацията

11

ЩЕ ЗАКРИВАТ БАНКИ

преди 1 година

Ами чакат ни фалити и тук. Аз ще заложа на Буркан банк,че иначе да не си скубя косите!

10

Шемет

преди 1 година

Ако бяха провели референдум за запазване на френският франк,сега нямаше да са пред колапс франсетата.Ама им го натресоха като на гърците,и сега няма вадене.Да се учим от грешките на другите казвам аз,а който е за еврото,прав му път,фалирали държави с евро бол.

fallback