Снимка БГНЕС

Още един кандидат за български делегиран прокурор е отхвърлен от колегиума на ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура (ЕППО). Това се разбра от пост на ЕППО в Туитър.

Двама от последната "порция", предложени от България прокурори, са одобрени – Михаела Райдовска и Василен Бенчев, се вижда то документите, качени на сайта на прокуратурата. Неодобреният кандидат е Юлиана Христова. А броят на българските делегирани прокурори става 8.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима.

Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима.

Назначението на Райдовска и Бенчев идва, докато назначените по-рано делегирани прокурори системно напускат.

Делегираните прокурори работят на местна почва по делата от компетентността на европейската прокуратура – за престъпления против финансовите интереси на ЕС като измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase