Снимка: БГНЕС
fallback

Надзорните органи на Европейската централна банка не виждат опасност за банките от еврозоната вследствие на пазарните сътресения, които погълнаха Credit Suisse и някои заемодатели в САЩ, съобщава "Ройтерс".

Инвеститорите се тревожат от риска от нова банкова криза след фалита на Silicon Valley Bank миналата седмица, който тази седмица беше последван от спешни спасителни мерки за швейцарската Credit Suisse и базираната в Сан Франциско First Republic Bank.

Източник, запознат с извънредното заседание на Надзорния съвет на ЕЦБ, обаче заяви, че на надзорниците е казано, че депозитите остават стабилни в банките от еврозоната.

Oще по темата
Банките в еврозоната все още разполагат с около 4 трилиона евро (4,25 трилиона долара) излишна ликвидност, която те дори искат да върнат обратно на ЕЦБ сега, когато заемите от нея поскъпнаха.

За разлика от това, Credit Suisse използва спешен спасителен пояс на стойност 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара) от Централната банка на Швейцария.

Това успокои пазарите и насърчи ЕЦБ да повиши лихвените проценти с още половин процентен пункт вчера, продължавайки усилията си за борба с инфлацията.

Големи американски банки вложиха средства във First Republic Bank в опит да спасят банката, попаднала в разрастващата се криза, предизвикана от фалита на други две средно големи американски банки през изминалата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Банкер

преди 1 година

Уважаеми *** български глави, теглете си парите от банките ! Скоро ще има "операцията" ликвидиране на всякакви спестени пари ! Държавата потъва ! Тепърва ще има чудене как да вземат парите ви ! Отиваме по-зле и от 1997 г. !!!

13

Никола Стефанов

преди 1 година

Че за банките няма опасност то е ясно - банкстерите винаги ще измъкнат своите от калта. За сметка на всички останали, разбира се.

12

Мдаа

преди 1 година

Закопал сьм си малко пари в брой - на банки не вярвам, могат да ти блокират всички пари когато си решьт на времето ми блокираха спестявания заради - 20 лв кьм банка задьлжение

fallback