Снимка: Bloomberg LP

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. В последните дни един въпрос вълнува доста хора по света: Защо се сринаха Silvergate и SVB?

И двете банки вероятно са купили повече облигации като обезпечение, за да подкрепят този ръст на депозитите – във време, когато лихвите по тези облигации все още са били около 1%. Лихвите по новите облигации сега са близо до 4% благодарение на лихвените повишения на Фед, което свива търсенето за по-стари дългови ценни книжа. Затова, в определен момент, когато потребителите на силно разраснали се или обръщащи тенденцията си сектори започват да теглят депозитите си, Silvergate и SVB трябваше да продават на загуба ликвидни активи в опит да наберат средства.

Все още сме в COVID икономика

Ако погледнете само една част от картината, вероятно можете да си подберете причини, които да обвините за сегашната каша, така че да паснат на личните ви предпочитания. Но, може би, е по-близо до истината това, че просто всички бягат от корабокрушението след COVID в едни и същи пробити спасителни лодки, докато се бият кой да бъде изяден първи.

Така например някои (най-вече феновете на биткойна) ще се изкушат да обвинят Фед за покачването на лихвите, но това е наистина необходима мярка за борбата с инфлацията. Тази инфлация, на свой ред, бе резултат както на увеличаването на реалните разходи, свързани с COVID-19, така и на значителното увеличаване на паричното снабдяване заради свързаните с пандемията подкрепящи политики. Ще са необходими години, за да се вземат предвид напълно нетните ползи и вреди на тези политики, но в момента анти-Фед критиките в най-добрия случай просто опростяват ситуацията.

От друга страна, ще е изкушаващо за мнозина да обвинят криптовалутния сектор за начеващата банкова криза. Най-очевидното доказателство за това твърдение е, че „криптобанката“ Silvergate е паднала първа. През идните седмици може да чуете, че за нея се говори като за „първото домино“ или нещо подобно, но това просто не е реалността на терен.

Silvergate наистина бе по-крехка, защото участваше в дегенерирал, обхващащ целия сектор дълъг залог върху криптовалутите, който далеч изпреварва същинското приемане и устойчивите приходи. Но не това предизвика ликвидната ѝ криза и падението ѝ няма значително да повлияе на други бъдещи банкови крахове.

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. Неговата основна причина е едно огромно реално сътресение на икономиката – вирус, който уби над 6 млн. души. Ако има един урок, който да научим сега, то това е, че ръчкането на финансови лостове просто не може да реши напълно този вид хаос от реалния живот.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase