Снимка: БГНЕС

Очаква се парламентът на Швеция да приеме закон за борба с тероризма утре. Ако това се случи, новото законодателство ще влезе в сила от 1 юни, съобщава Анадолската агенция.

Новият законопроект ще бъде насочен срещу финансирането, подпомагането и разпространението на терористични групи. Пътуването в чужбина с цел присъединяване или подпомагане на терористична група също ще бъде санкционирано, ако законът влезе в сила.

Турция настоява Стокхолм да предприеме конкретни действия за борба с терористичните групировки ПКК и терористичната организация "Фетуллах", стояща зад неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Швеция прие закон за борба с тероризма и през ноември миналата година с надеждата, че Анкара ще одобри кандидатурата ѝ за присъединяване към НАТО. Турция обаче твърди, че приетите закони не са достатъчни и не е направено нищо особено за спиране на дейността на терористичните групировки.


Освен от недоволство заради неясния подход на Швеция, Анкара отложи тристранна среща с Швеция и Финландия относно членството им в НАТО и след като шведските власти позволиха на датски крайнодесен политик да изгори копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм на 21 януари.

Преговорите трябва да започнат отново със среща на външните министри на трите страни в Брюксел на 9 март. Стокхолм потвърди решимостта си да предприеме необходимите стъпки съгласно тристранен меморандум, подписан през юни от Швеция, Финландия и Турция по време на срещата на върха на НАТО, проведена в Мадрид.

Изправен пред критики, главният преговарящ на Швеция за присъединяването към НАТО Оскар Стенстрьом наскоро заяви, че позицията на страната по отношение на тероризма вече не е същата.

"Да, променихме се. И осъзнахме по-добре опасенията за сигурността на Турция. Това също ще подобри сигурността на Швеция", подчерта той.

"Швеция не трябва и никога няма да бъде сигурно убежище за нито един терорист и затова увеличаваме сътрудничеството между нашите служби за сигурност. Отделяме повече средства за тези служби и отбраната. Ще се радваме да си сътрудничим заедно в НАТО", отбеляза Стенстрьом.

Турция предостави списък с издирвани лица на Швеция и очаква скандинавската страна да предприеме бързи действия, за да покаже, че исканията на Анкара действително се изпълняват. Все още обаче нито един от осъдените не е предаден на Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу наскоро призна, че Швеция е направила промени в своите закони за тероризма и обещава да приеме нов законопроект, но това, което Турция иска, е конкретно действие.

"Не е възможно да кажем "да" на членството на Швеция в НАТО, без да видим тези стъпки. Швеция не изпълнява задълженията си. Това е причината, поради която казахме "да" срещата да се проведе в Брюксел", обясни той.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase