Снимка: БГНЕС

Промяната нанесе щети, които нямат поправяне. Това, кеото трябва да се направи, е цялата държава да се стегне, да работи, да събира данъци. Цифрите показват това, каквото сме говорили цяла година. Няма как да има безплатен обяд, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Силистра.

Днес стана ясно от доклад на финонсовото министерство, че България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност и по думите на финансовия министър може да е необходимо да се стигне до заем от МВФ.

"Днес, когато извадиха с какво разполагаме, това са чудовищни неща. Мисля, че няма да допуснем бордът да бъде мърдан, но вече излезе и лъжата, която говореха за еврозоната. Освен инфлацията, ние нямаме критерий, на 3% дефицит ние казваме, че е 7, а то е 6,9%. Така че Промяната нанесе щети, които нямат поправяне", каза Борисов.

"Асен Василев каза, че 16 млрд. имало във фискалния резерв, а фискалният резерв към днешна дата е 12,4 млрд. От 16 като се извади 12,4, колко се получава, милиарди е разликата, посочи Борисов. А на 17 януари 2023 г. се тегли 1,5 млрд. евро, това са 3 млрд. лева, извадете от 12,4 три милиарда, с какво ще се плащат, пенсии, заплати и всичко останало. Това ние го говорихме седмици наред. Веднъж обраха хората по лева литър бензин и нафта, обраха ги от газа, това, което струваше 100 лева, го плащаха 130, сега продължаваме да харчим скъп газ", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той припомни, че ГЕРБ от 2 години не са били в управлението по никакъв начин.

От година и половина говорим за безобразното теглене на заеми всяка седмица. Няма как да не дойде Видовден, категоричен е Борисов.

Лошо е, че вересиите на Асен Василев ще ги плати честният бизнес, бизнесът, който е на светло, бизнесът, който произвежда, това ще е един огромен и ужасен данък в момента. Това, което се хвалеха, че не вдигали данъците, сега изведнъж ще ни порежат, тол такси, това ще доведе до ново вдигане на цените, посочи Борисов. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase