Снимка: архив, БГНЕС

Доставките и преработката на горива са нарушени днес във Франция поради стачка на служителите в няколко петролни рафинерии и депа на френската корпорация "Тотал енержи" (TotalEnergies), както и в съоръжения на компанията "Есо" (Esso) , предаде Ройтерс.

Още по темата
Във Франция днес стачкуват и служители по чистотата, в компании за комунални услуги, както и заети в транспортния сектор, предаде Асошиейтед прес.

Трудовият протест е насочен срещу плановете на френските управляващи за удължаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 години в момента,на 64 години.

"Тотал енержи" обяви, че няма недостиг на гориво в бензиностанциите и че са складирани значителни запаси. Френската компания съобщи, че тази сутрин стачкуват 64 на сто от 296 представители в производствените й съоръжения.

Профсъюзът Се Же Те (CGT) съобщи, че трудовият протест нарушава доставката и преработката на петролни продукти в съоръженията на "Тотал енержи" и "Есо".

Представители на синдиката обявиха, цитирани от Ройтерс, че трудовите протести ще продължат и през следващите дни.  

Френското правителство е категорично, че преструктуриране на пенсионната система в страната е необходимо, за да не се стигне до нейния финансов срив през идните години.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.
(БТА, Пламен Пенчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase