Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Испания ще приеме утре закон, който ще изравнява броя на мъжете и жените на важни постове в политиката и администрацията, както и в големите компании.

Премиерът Педро Санчес обяви, че според законопроекта паритетът става задължителен в правителството, в изборните листи и в ръководните органи на големите компании. Правилата ще бъдат одобрени на утрешното заседание на лявото правителство, в което жените са мнозинство, предаде БНР.

Санчес заяви, че всеки от двата пола трябва да бъде равнопоставен и в правителството, и в бордовете на компаниите с персонал от най-малко 250 служители, където ще има поне 40 процента жени.

"Ще одобрим паритет между мъже и жени и в управителните съвети на големите фирми в нашата страна. Тази стъпка не е само в интерес на жените, но и на цялото испанско общество", каза премиерът.

Реформата предвижда също редуване на мъже и жени в изборните листи.

През май испанците ще гласуват на регионални и общински избори, а в края на годината ще има и парламентарен вот.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 1 година

Жените са пренебрегвани и винаги с по-ниски заплати. Работодателите се плашат, че ще отсъстват заради бременост или болни деца и предпочитат мъж, а никой не се замисля, че неговата майка за да го отгледа е била на същия хал. Някога жените не са работили, а само мъжа, но това е давало финансова власт и господство, което не е добре, а и вече е 21 век.

46

Анонимен

преди 1 година

Обявяваш се за жена и хоп.

45

Анонимен

преди 1 година

Жените искат да използват мъжете и в същото време да са с равни права е няма как да стане.

fallback