Снимка: БГНЕС

Германия е попитала Швейцария дали може да изкупи обратно някои от изведените от експлоатация бойни танкове "Леопард 2" (Leopard 2) на страната като част от усилията за замяна на изчерпаните запаси сред съюзниците от НАТО, съобщава швейцарският вестник Blick, цитиран от Блумбърг.

Германският министър на отбраната Борис Писториус и министърът на икономиката Роберт Хабек са отправили искането в писмо от 23-ти февруари до министъра на отбраната на Швейцария Виола Амерд, посочи в петък говорител на германското министерство на отбраната, потвърждавайки информацията на в-к Blick.

Танковете няма да бъдат предоставени на Украйна, каза говорителят, като добави, че точният брой все още се обсъжда, съобщи БНР.

Според швейцарското издание Германия е поискала от Швейцария да продаде обратно на германския оръжеен производител Rheinmetall 96 от танковете Leopard 2. Говорител на швейцарското министерство на отбраната каза пред Blick, че армията по принцип може да се откаже от ограничен брой свои запаси. Швейцарският парламент ще трябва да одобри всяка една подобна сделка.

Като част от усилията на НАТО Германия обеща да дари 18 танка Leopard 2 на Украйна, за да помогне на страната да се защити от руските сили. Поради години на ограничени разходи за отбрана, много европейски правителства не са в състояние бързо да придобият нови танкове, с които да заменят тези, дарени на Украйна, напомня Блумбърг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase