Снимка: БГНЕС
fallback

До 64 нарасна броят на загиналите мигранти при инцидента с лодка, разбила се в скали край източното крайбрежие на Италия, съобщава "Ройтерс".

Сред жертвите има и около 14 деца.

"Ще продължим да претърсваме морето, докато сме сигурни, че сме намерили всички", заяви Роко Мортато, член на екипа за подводно гмуркане на пожарната служба.

Осемдесет души бяха спасени, след като в неделя лодката им потъна рано в бурното море край Стекато ди Кутро - морски курорт на източното крайбрежие на Калабрия. Лодката е отплавала от пристанището на Измир в Западна Турция.

Спасителите посочиха, че повечето от мигрантите идват от Афганистан, както и от страни като Иран, Сомалия и Сирия.

Oще по темата
Министерството на външните работи на Пакистан съобщи, че 20 пакистански граждани са били на лодката, като 16 от тях са оцелели, но другите четирима са в неизвестност.

Трагедията засили дебата за миграцията в Европа и Италия, където новите строги закони на наскоро избраното дясно правителство за благотворителните организации за спасяване на мигранти бяха разкритикувани от ООН и други организации.

Вчера италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че е писала до институциите на Европейския съюз с призив за незабавни действия от страна на общността за пресичане на пътуванията с лодки на мигранти, за да не се допускат повече смъртни случаи.

"Колкото повече хора отплават, толкова по-голям е рискът да загинат. Единственият начин да се заемем с този проблем сериозно, хуманно, е да спрем тези пътувания", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

една добра новина днес, браво

5

Анонимен

преди 1 година

Е па приемайте ги! Организирайте им транспорта с редовни и нови кораби. Преди две години си осъдихте по заповед на ЕС министъра дето искаше да спре немските трафиканти, какво ревете сега?

4

---

преди 1 година

Напускайте крокодили и пирани.Да има разнообразие в морската шир.

fallback