Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването й.

Обещанието на Зеленски бе дадено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на инвазията.

"Обществото ще получи пълна информация, а държавата ще предприеме необходимите силни стъпки. Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали постове", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Той съобщи също, че заместник-министърът за развитието на общините, територията и инфраструктурата Васил Лосински, който беше задържан от Националното бюро за борба с корупцията по-рано миналата седмица, междувременно е бил освободен.

Според публикации в медиите Лосински е обвинен, че е взел подкуп от 400 хиляди долара за покупката на генератори в условията на безмилостни руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинският президент се спря и на съобщенията за закупуване на хранителни продукти за войниците на завишени цени, в резултат на което се твърди, че са се обогатили държавни служители.

Според официална информация украинският министър на отбраната Олексий Резников ще говори пред парламента по въпроса. Министерството на Резников определи твърденията като "фалшиви" и в момента парламентарна комисия провежда разследване.

Украйна има дълга история на ширеща се корупция и нестабилно управление, като Transparency International класира корупцията в страната на 122 място от 180 държави, което не е много по-добре от Русия през 2021 г.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство.

"Тази седмица ще бъде времето за вземане на съответните решения", заяви Зеленски. "Решенията вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

150

Жоро

преди 1 година

Щом по време на война го прават , преставетеси какво е било преди войната. Значи изводьт е един или растрел за корупция както в Китай или нема оправия . За нашите ние си го знаеме доде може тоест доде опре ножа до кокала.

149

Джордже Балашевич

преди 1 година

Надрусан *** гном. Унищожаваш собственият си народ!

148

Ирина

преди 1 година

Отдавна е известно,че Украйна е най-корумпираната страна в света-те самите по ТВ са го коментирали-предпоставки за това са "американските инвестиции" и подкупността на хората-много забогатели бяха във властта-затова бяха и протестите 2014г.,но стана още по лошо и заробващо.Защо ли?

fallback