Снимка: БГНЕС

Матео Месина Денаро бил добър съсед. Поздравявал се с хората на улиците, а те нямало как да знаят кой е той. За последно Денаро е виждан публично 30 години, а преди няколко дни "босът на босовете", един от последните големи бегълци на мафията, бе заловен

Когато бе арестуван, хората наоколо избухнали в аплодисменти и възгласи. Един човек ударил пет на полицай, други прегръщаха органите на реда, някои се разплакаха. Всички сияеха.

По-късно Мария Фалконе каза на италианските медии, че й се иска брат й да е бил свидетел на сцената.

Магистратът Джовани Фалконе беше убит от сицилийската "Коза ностра", оглавявана от Месина Денаро, през 1992 г. Това беше разгарът на "сезона на кланетата", който измъчваше Италия в началото на 90-те години. Тогава мафията се опитва да принуди държавата да започне преговори за строгия затворнически режим за хвърлените в затвора техни сътрудници. Тогава загиват близо 20 души.

Съобщава се, че Месина Денаро веднъж се похвалил, че може да "напълни гробище" с жертвите си. Той стои зад убийството на 11-годишният Джузепе ди Матео, чието тяло бе разтворено в киселина, за да може баща му, който също е мафиот, да не може да го погребе.

Месина Денаро също нареди убийството на съперничещ мафиотски бос и бременната му приятелка.

Издадена е заповед за задържането му. След това, през лятото на 1993 г. той изчезна безследно. Съобщените наблюдения го поставят навсякъде от Венецуела до Холандия. Ала той бе заловен в родния си Палермо.

Тази седмица, след ареста му, полицията разкри три скривалища в Кампобело ди Мазара, окъпано от слънце село на 115 километра от Палермо - и на 10 километра от родното му място Кастелветрано.

Тихо и малко, Кампобело не е мястото, където човек може да си представи да се скрие много лесно.

Не че Денаро е водил живота на таен разбойник. Той бил редовен клиент на местния бар "Сан Вито", а един съсед казал, че често се поздравяват.

Това е образ, който е в дълбоко противоречие с 30-годишното издирване на мафиота.

Италия инвестира големи количества ресурси в своите антимафиотски операции - но случаят с Месина Денаро показва, че една отстъпчива култура на мълчание все още може да постави пробив в битката на държавата срещу организираната престъпност.

Как Месина Денаро беше хванат

Маурицио Белакоса, наказателен адвокат и професор по право в университета LUISS в Рим, каза, че Месина Денаро "използва пълноценно културата на мафията", за да остане незабелязан.

"Мафиотската култура работи като комбинация от преплетени елементи", обяснява проф. Белакоса пред BBC: "От широко разпространеното присъствие на мафията на територията до оскъдно или несъществуващо сътрудничество с разследващите от страна на обществото, до вкоренен кодекс на мълчание, особено в малки градове и предградия, където държавата често се възприема като отсъстваща."

Кметът на Кампобело, Джузепе Кастилионе, каза пред италианските медии, че е бил "толкова обезсърчен от мисълта, че Месина Денаро е живял сред нас поне една година – защото сега знам, че моите съграждани са избрали да тръгнат по пътя на самодоволството и да заровят главата си в пясъка."

Мълчанието обаче не означава непременно съгласие.

Пипалата на мафията се простират дълбоко в сицилианското общество. Страхът и старият кодекс на мълчанието са все още утвърдени.

"Сдружението в мафиотски стил работи по много прост начин: насилието и сплашването провокират състояние на подчинение и "омерта" у участващите", казва Белакоса. "По същество мафията използва страха, за да постигне целите си."

На пресконференцията, дадена от полицията след ареста, прокурорът от Палермо Маурицио де Лусия каза, че Месина Денаро вероятно е бил подпомогнат от "мафиотската буржоазия" – визирайки местни професионалисти, предприемачи и политици.

Това показват арестите, извършени през годините на хора, смятани за близки до Месина Денаро. Базираният в Палермо журналист Тулио Филипони казва, че това са хора, които "приеха да живеят и да си сътрудничат с мафията, като си затваряха очите, когато сътрудниците на мафията се нуждаят от медицински прегледи, оценки или управление на активи".

Установено е, че тази местна мрежа помага на мафиота, да пере парите си, казва Филипони и е "това, което културно прави разликата и какво трябва да бъде изкоренено".

"Всеки сицилианец знае, че мафията не е изчезнала и има силата да влияе на обществото и да упражнява контрол над територията по капилярен начин", обяснява той.

Не е ясно дали Месина Денаро е водил живот на пенсиониран мафиот или все още е бил активен и се е занимавал с престъпни дейности - и все пак може да се окаже, че зрелищният му арест е бил лесната част.

Въпреки че годините на бомбите в коли, и отвратително насилие може да са приключили, повечето експерти са съгласни, че през годините мафията се е трансформирала в по-малко лъскава, но може би по-коварна организация.

Рекетът, сплашването и изнудването не са изчезнали: "Все още са тук, както показва фактът, че един кръстник може да остане скрит толкова дълго време."

В този контекст спонтанните аплодисменти сутринта на ареста бяха приети от мнозина като изключителен знак за промяна.

Фалконе, сестрата на убития съдия, каза, че е била поразена аплодисментите на всички - на улицата, в автобусите, хора, прегръщащи полицаите в бронираните си жилетки. "Това е победа за италианското общество като цяло", възкликна тя.

Има и други признаци, че промяната може да е в ход.

По-рано тази седмица гимназисти излязоха по улиците на града, скандирайки "Кастелветрано е наш, не ваш".

18-годишен младеж каза пред италианския вестник La Repubblica: "Изтръпнах, когато видях хората да ръкопляскат на полицията. Този претъпкан площад е доказателство, че този град не иска да бъде етикетиран от мафията".

Друг студент каза: "Почувствах се горд, когато чух, че е бил заловен."

По-старите поколения може да имат различни възгледи
. Филипони припомня, че в Сицилия има 60-годишни хора, които са преживели убийствата през 90-те години на миналия век и въпреки това защитават Месина Денаро - и почти отричат да има проблем.

Филипони има предвид поредица от интервюта с възрастни жители на Кастелветрано, излъчени по италианската телевизия по-рано през седмицата. В един репортаж възрастен мъж казва, че съди действията на Месина Денаро, в друг арестуването на мафиота се определя като грешка.

"Но по-младите хора… излязоха на улицата, за да демонстрират щастието си в такъв важен момент. Това подчертава контраста между различните поколения и че нещата постепенно се променят", казва Филипони пред BBC.

Поне символично арестът на Месина Денаро е изключително важен - дори "форма на освобождение", допълва той. "Всички тези хора, които аплодират, наистина показват какво представлява това за историята на Сицилия и страната: краят на една ера, катарзис."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase