Снимка: БГНЕС

Предстоящите предложения на Европейския съюз за преразглеждане на пазара на електроенергия в блока ще се опитат да направят сметките за енергия на потребителите по-малко обвързани с краткосрочните колебания в цените на изкопаемите горива, заяви Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

ЕС реформира своя енергиен пазар, за да се опита да избегне повторение на ситуацията от миналата година, когато съкращенията на доставките на руски газ доведоха европейските цени на електроенергията до рекордни нива, вдигнаха сметките за домакинствата и принудиха някои индустрии да затворят.

В обществена дискусия, започнала в понеделник, Комисията изложи многобройни варианти за преразглеждане на начина, по който електроцентралите продават електроенергия, като част от пазарната реформа, която ще бъде предложена през март.

"Трябва да направим пазара на електроенергия подходящ за бъдещето, позволявайки му да предоставя предимствата на достъпната чиста енергия за всички", каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън.

Предложението на ЕС ще има за цел да разшири използването в Европа на дългосрочни договори, които предоставят на електроцентралите фиксирана цена за тяхната електроенергия - "договори за разлика" (ДзР) и споразумения за закупуване на електроенергия (СЗЕ), каза Комисията.

Разширяването на тези типове договори би създало буфер между потребителите на енергия и нестабилните цени на краткосрочните енергийни пазари, което ще доведе до по-стабилни сметки за енергия за домакинствата и компаниите, се казва в съобщението.

Още по темата
Това може да стане чрез повече обществени търгове за възобновяема енергия, които включват СЗЕ, или обезпечени от държавата кредитни гаранции за компаниите да подписват СЗЕ.

ЕС би могъл също така да стимулира подписването на ДзР или чрез въвеждане на специфични правила на ЕС за ДзР и делегиране на националните правителства да решат как да ги използват.

По-радикални промени, като изискване всички нови електроцентрали, които получават държавна подкрепа, да подписват ДзР, също са възможни, заявиха от Еврокомисията.

Друг вариант може да бъде да се позволи на националните правителства да налагат ДзР на определени съществуващи електроцентрали, въпреки че Комисията каза, че това би довело до рискове.

"Това може да направирискови необходимите инвестиции в този тип производство, да увеличи разходите за тези инвестиции и в резултат да бъде контрапродуктивно", се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase