Снимка: БГНЕС
fallback

Финландия ще предостави на Украйна най-големия си отбранителен пакет досега, възлизащ на повече от 400 млн. евро, се казва в изявление на Министерството на отбраната на страната от петък, предаде "Политико".

"Украйна продължава да се нуждае от подкрепа при защитата на територията си и настоящият пакет от отбранителни материали очевидно е най-големият до момента", заяви министърът на отбраната Микко Савола.

В изявлението се казва, че Финландия ще изпрати тежка артилерия и боеприпаси, но не се навлиза в подробности. С последния отбранителен пакет общият размер на военната помощ за Украйна възлиза на 590 млн. евро.

Oще по темата
Съобщението идва преди срещата на западните съюзници във военновъздушната база Рамщайн в Германия в петък. Военните лидери ще обсъдят засилването на подкрепата си за Киев на фона на нарастващия натиск върху Германия да изпрати танкове в Украйна.

На срещата в Рамщайн министрите на отбраната на Финландия и Швеция ще подпишат декларация за намерения за подкрепа на Украйна, се казва още в изявлението. В четвъртък Стокхолм обяви собствените си планове за изпращане на друг голям военен пакет, включващ артилерийска система "Арчър".

"Съвместната подкрепа за Украйна е знак за дълбокото взаимно доверие и все по-тясното сътрудничество в областта на отбраната между Финландия и Швеция", се казва в изявлението.

Двете държави решиха да кандидатстват за членство в НАТО миналата година, като заявиха, че искат да се присъединят към военния съюз "едновременно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 1 година

До Сата НАТО.Аз пък си помислих,че са нацапали гащите и използват украинците.Тъй де като ни е страх от някой да помагаме,че после може да подкара и нас.

46

птица

преди 1 година

До Бг идиотиСпоко, американски телефони, джипове изобщо не са американски. Всичко читаво в СЕВ. Америка е създадино от руска (емиграция), а ръцете, дето правят са китайски или индийски...

45

птица

преди 1 година

До Анонимен 63 Особено общите сауни по селата, просто да повърнеш с мирис на алкохол. Неблагодарни душегуби са фините, независимост, дадена доброволно, всичкото им (наука, култура) направено от Русия. Подли, подклаждащи война. Като искат да помогнат, да премат "невинни укрски деца". Да, ама НИКОГА, само така, да подклаждаме, защото много завиждаме на руските жени, че са покрасиви, руснакът е поможещ , благороден..

fallback