Снимка: БГНЕС

Германия заяви, че ще й е необходимо съгласието на съюзниците, за да даде зелена светлина за доставката на произведени в Германия танкове за Украйна, които да отблъснат инвазията на Москва, с което очевидно попари надеждите на Киев за бързо решение, предава "Ройтерс".

Министрите на отбраната от НАТО и други държави се срещнаха в Германия на фона на предупрежденията, че Русия скоро ще поднови почти 11-месечната си инвазия, за да завземе части от източната и южната част на Украйна, които твърди, че е анексирала, но не контролира напълно.

САЩ и Финландия обявиха големи пакети от нова военна помощ преди срещата във военновъздушната база Рамщайн, където вниманието беше насочено към това дали Германия ще позволи на страните от Европа, които използват нейните танкове "Леопард 2", да ги реекспортират за Украйна.

Германският министър на отбраната Писториус заяви, че не може да каже кога ще има решение за танковете, но че Германия е готова да действа бързо, ако има консенсус сред съюзниците.

"Всички "за" и "против" трябва да бъдат претеглени много внимателно", каза Писториус и добави, че въпросът е бил обсъден в петък, но не е било взето решение.

Писториус не каза кои съюзници, ако има такива, не са съгласни с доставката на танкове, нито даде подробности за това какви са според него плюсовете и минусите на подобна политика.

Правителството на канцлера Олаф Шолц изглежда не е склонно да разреши реекспорта на танковете от страх да не провокира Русия. Някои западни служители също изразиха опасения, че Русия може да залови модерни западни оръжия и да открадне технологиите им.

Кремъл заяви, че доставката на танкове за Украйна няма да помогне и Западът ще съжалява за "заблудата" си, че Киев може да победи на бойното поле.

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки в началото на срещата в Рамщайн, благодари на съюзниците за подкрепата, но заяви, че е необходимо повече и по-бързо.

"Трябва да ускорим. Времето трябва да се превърне в наше оръжие. Кремъл трябва да загуби", каза Зеленски, който по-рано намекна, че Германия възпира други държави да изпратят свои танкове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Ройтерс, че поддръжниците на Украйна трябва да се съсредоточат не само върху изпращането на нови оръжия, но и да доставят боеприпаси за по-старите системи и да помагат за поддръжката им.

Русия се прегрупира, вербува и се опитва да се преоборудва, заяви на срещата министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Това не е момент, в който да се забавим. Това е момент да се задълбочим. Украинският народ ни наблюдава", каза той, без да споменава конкретно танковете.

Правителствен източник в Германия заяви, че ще се придвижи въпросът за танковете "Леопард", ако САЩ се съгласят да изпратят танкове "Ейбрамс", които не бяха включени в обявената в четвъртък от САЩ нова военна помощ. Берлин заяви, че двата въпроса не са свързани.

Готови ли сте за потеглане?

Топ дипломатът на Европа Жозеп Борел заяви по-рано, че някои европейски страни са готови да изпратят тежки танкове и че се надява решението за това да бъде взето.

Литва, която се опасява за собственото си бъдеще, ако Русия завладее Украйна, заяви, че на срещата няколко държави ще обявят изпращането на танкове "Леопард".

"Някои от страните със сигурност ще изпратят танкове "Леопард" в Украйна, това е сигурно", заяви министърът на отбраната Арвидас Анусаускас пред Ройтерс в четвъртък относно обещанията за Рамщайн, след като 11 държави се срещнаха в Естония и обещаха нова военна помощ.

Финландия обеща допълнително отбранително оборудване на стойност над 400 млн. евро (434 млн. долара) за Украйна и посочи, че може да добави танкове "Леопард", ако има споразумение със съюзниците.

Още по темата
Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че е "умерено песимистично настроен", че Берлин ще даде зелена светлина. Неговото правителство предложи Полша да продължи да действа въпреки това.

В петък германското правителство заяви, че не разполага с информация за официално искане до Германия от която и да е страна за разрешение за реекспорт на произведени в Германия танкове "Леопард" за Украйна.

Киев и Москва разчитат основно на танкове Т-72 от съветската епоха във военни действия, които отдавна се смятат за остарели; стотици бяха унищожени в рамките на това, което руският президент Владимир Путин нарича "специална военна операция" за защита на Русия и рускоговорящите.

Украйна и нейните съюзници твърдят, че Русия не е изправена пред заплаха и просто се опитва да заграби територия.

Обявената в четвъртък американска помощ е на стойност до 2,5 млрд. долара и включва 59 бойни машини "Брадли" и 90 бронетранспортьора "Страйкър", което прави общо над 27,4 млрд. долара американска помощ за сигурност. Тя не включва танкове Abrams, които според американски представители са сложни и изразходват много гориво.

Посещение на директора на ЦРУ

Киев многократно е заявявал, че не планира да напада Русия, а само да се защитава.

"Украинците ще се бият! С танкове или без тях. Но всеки танк от Рамщайн означава спасени украински животи", написа в Telegram вицепремиерът Ирина Верешчук.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е пътувал тайно до украинската столица Киев, за да се срещне със Зеленски, заяви американски служител пред Ройтерс в четвъртък, като отказа да каже кога се е състояло посещението.

Вестник "Вашингтон пост", който пръв съобщи за посещението, заяви, че то е било в края на миналата седмица и че Бърнс е информирал Зеленски за очакванията си относно военните планове на Русия.

Сраженията са най-интензивни в индустриализирания източен украински регион Донбас, който Русия твърди, че е анексирала през септември заедно с два региона на юг.

Германската служба за външно разузнаване заяви, че украинската армия губи трицифрен брой войници всеки ден, съобщи в петък информационното списание Der Spiegel. Нито Русия, нито Украйна редовно дават подробности за собствените си загуби, но Украйна твърди, че руските загуби са по-големи от нейните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase