Снимка: Министерство на земеделието
fallback

Европейската комисия одобри наименованието "Троянска луканка" да бъде вписано в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Регистрирането името на продукт като ХТСХ го защитава от злоупотреба и фалшифициране.

"Троянска луканка" се произвежда по традиционен начин, включващ процес на сушене и опушване, което прави продукта уникален за България, посочват от ЕК.

Oще по темата
Наименованието "Троянска" произхожда етимологично от името на град Троян, където луканката за първи път е произведена и след това популяризирана от майстор Илия Таслаков. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо, както и се смята за един от първите производители на луканка.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

баба мара

преди 1 година

значи с месо от испания правим луканка и си правим реклама само че без мен имоето семеиство 20 години вече не консумираме месо

9

Мухаха

преди 1 година

Значи , плащаш солидна сума на някакви си бюрократи дето по цял ден седят на столчета в някоя канцелария .... и никой вече не може да ти фалшифицира продукта на който самия ти си отмъкнал рецептата и си я фалшифицирал за по-голяма печалба .... .бахахахаха . Уникално ....

8

Анонимен

преди 1 година

А снимкаджията? Каква култура има снимкаджията? вляво е сложена мелачка за чер пипер, която е с изработка на югоизток от България. Внасят ги през Туция. Подобни мотиви има и в Азербайджан, и Предна Азия. Не че е лошо, оттам в Европа идва богатството на вкусове, но традиционно българско не е.

fallback