Снимка: БГНЕС
fallback

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия, каза Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Това не се отразява добре на българския пазар, но Славов очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи. Той е категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.

Надали има сектор на икономиката, който да не е сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният е африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, каза Славов пред БНР.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство, се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити, за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни той.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

Според него не се очаква ново поскъпване през тази година, а по-скоро успокояване на цените.

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

бухаа

преди 1 година

30-40 годишно месо е супер. Не е натровено, като сегашните пресни ***. Едно време какви салами имаше, де да има някой замразен. Ако ме питате мен, не е лошо да спрем да кремираме хората, защото за вбъдеще не се знае какво ще ядем. Климата се променя може да настане глобална суша а в пустинята нищо не вирее. Планетата може да изсъхне ако се покачва темературата по-малко всяка година. Ще стане като Венера.

98

Баба мара

преди 1 година

месото което се внася от испания и останалите знае ли се на колко години е и от къдеидва накрая идва в двора на бълг фирма и минава за българско докога ще ни тровитес тези меса веднъж видях в билла етикет 3.99 лв за кг св месо ракът на дебелоточерво на кое място е по смъртност аз месо от 20 години не консумирам

97

БАРБАРА СЪС СТРЕС

преди 1 година

МНОГО ЯСНО МЕСОТО ОТГЛЕДАНО В БИОЛОГИЧНИ РЕАКТОРИ ИМА МНОГО ПО МАЛКИ РАЗХОДИ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ УБИВАТ И РАЗФАСОВАТ ЖИВОТНИ. ОТДАВНА СЕ ЗНАЕ ЧЕ МАГ ДОНЪЛДС ИЗПОЛЗВА ТАКОВА МЕСО.А ЧЕ НИЕ СМЕ НАЗАД ТЕХНОЛОГИЧНО Е ДРУГ ВЪПРОС.

fallback