Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Европейската комисия съобщи, че днес е отпуснала първите 3 милиарда евро от общо 18 млрд. евро помощ за Украйна за тази година. Средствата се отпускат като заем и ще послужат за изплащането на заплати и пенсии, както и за осигуряване на здравеопазване, образование и подслон, предаде кор. на БТА Николай Желязков.

Oще по темата
Предвижда се част от сумата да бъде използвана за възстановяване на разрушената от руския обстрел украинска инфраструктура. Украйна ще трябва да изплати заема за 35 години, като първата вноска се очаква през 2033 година. Предвижда се ЕС да покрие лихвите по този заем. Следващото плащане от 1,5 млрд. евро е предвидено за март.

Украйна се обвърза с предприемането на реформи, включително в областите на върховенството на закона и борбата с корупцията, както и в енергетиката, отбелязва комисията.

В съобщението се уточнява, че отпускането на следващите части от заема ще бъде обвързано с напредъка по изпълнението на договорените условия. Пояснява се, че тазгодишната помощ за Украйна се осигурява, след като ЕК зае средства от капиталовите пазари.

От началото на войната общата помощ от ЕС за Украйна достига 49 млрд. евро, отчита комисията. Киев получи също над 78 000 тона помощи в областта на гражданската защита на приблизителна стойност над 500 милиона евро, както и военна помощ за 11 млрд. евро, се добавя в съобщението. Допълва се, че в ЕС са подслонени над четири милиона украински бежанци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ЕС!!

преди 1 година

ТОЗИ НАРОД ОТ ТЕЗИ 27 СТРАНИ В ТОЯ ТАЛИБАНСКИ СЪЮЗ КАК СИ ТРАЯ ЗА ОГРАБВАНЕТО ИМ ОТ ШЕПА ФАШИЗОИДНИ УПРАВНИЦИ.?????КАКВИ СА ТЕЯ ФАНТАСТИЧНИ СУМИ КОИТО СЕ ДАВАТ ЕЙ ТАКА С ЛЕКА РЪКА НА ЮНАШКО ДОВЕРИЕ СЛЕД КАТО УК НЕ Е ЧЛЕН НА ЕС . ПО ТАЗИ ЛОГИКА ДАЙТЕ ДА ПРАЩАМЕ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА ПОСТРАДАЛИ ОТ ВОЙНИ ПО ТОЛКОВА МИЛЯРДИ КОЛКОТО ПРАЩАМЕ НА УК????ХОРА СЪВЗЕМЕТЕ СЕ!!!! МАСОВИ ПРОТЕСИ И РАЗПУСКАНЕ НА ТОЯ ТАЛИБАНОПИРАТСКИ СЪЮЗ,ОБЛАДАН ОТ ШЕПА ПАРАНОЦИ ,КОИТО НИ КРАДАТ ,ДАЛАВЕРЯТ КАКТО СИ ИСКАТ

63

От НАШИТЕ ПАРИ

преди 1 година

Това са вноски ежегодно които плаща всяка държава членка на ЕС и включетелно и от нашия членски внос за България към ЕС и тез пари отиват при Зеленски и към държава която НЕ Е нито чрен на ЕС нито е член на НАТО.

62

Христо Христов

преди 1 година

Никой нищо няма да връща. Източна Украйна минава към Русия, 3 провинции минават към Полша. Румъния взима една, а ако иска Унгария може да вземе една.

fallback