Снимка: БГНЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки призова Германия да даде на Украйна танкове и всички други оръжия, от които се нуждае, за да победи Русия. Той каза това по време на реч в Берлин, цитиран от Руската служба на "Би Би Си".

"Поражението на Украйна може да се превърне в прелюдия към Третата световна война, така че днес няма причина да блокираме подкрепата за Киев и да отлагаме въпроса за неопределено време. Призовавам германското правителство да действа решително и да даде на Украйна всички видове оръжия", каза Моравецки, цитиран от кабинета си.

Още по темата
"Битката за свобода и нашето бъдеще продължава точно сега. Танковете не трябва да стоят на склад, те трябва да бъдат дадени в техните (на украинците) ръце", цитира 'Ройтерс' речта на Моравецки.

През последните дни Полша и Финландия декларираха готовност да прехвърлят на Украйна определен брой свои танкове "Леопард-2", но за изпращането на това германско оборудване е необходимо съгласието на Берлин, а той все още не го е дал, както и не бърза да даде на украинците собствените си танкове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase