Снимка: БГНЕС

От обширна публикация на агенция Bloomberg, която разглежда помощтта, изпратена на Украйна, стана ясно, че НАТО е закупило 14 български щурмови самолета Су-25, които по-късно е предало на Киев. Министерството на отбраната обаче отрече.

Служебният външен министър Николай Милков по-рано днес заяви, че няма такава информация, съобщават от БНТ.

Сметките се основават на данни от холандския уебсайт за отбранителни анализи и военни изследвания Oryx, като се отбелязва, че цифрите могат да бъдат приблизителни и не могат да бъдат независимо проверени, пише Блумбърг. Възможно е те да включват елементи, които са обещани, но не са доставени, а други елементи, които не са включени, може да са доставени, но да не са оповестени публично.

Съюзниците на Украйна са предоставили над 4000 бронирани машини, артилерийски установки, самолети и други оръжейни системи, за да помогнат на Киев да се бори с Русия, а сега най-мощните членове на НАТО изпращат още оръжия, припомня агенцията.

След месеци на предпазливост, в събота Обединеното кралство заяви, че ще предостави на Киев танкове Challenger 2, които са едни от най-мощните основни бойни танкове на НАТО. Това последва изявленията на Франция, САЩ и Германия, че ще предоставят на Киев бойни машини, и повиши натиска върху правителствата да предоставят на Украйна повече от най-добрите бронирани машини на алианса, предназначени за унищожаване на други танкове и за отвоюване на територия от противника.

410 танка от съветско производство са доставени на Киев от членове на НАТО в бившия комунистически блок, включително Полша, Чешката република и Словения.

Полша обеща "рота" от произведени в Германия бойни танкове "Леопард 2", ако и други съюзници от НАТО поемат подобен ангажимент.

В САЩ и Германия продължават обсъжданията дали биха могли също да изпратят такива танкове.

Представители на западните държави в областта на отбраната се срещат на 20 януари във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където вероятно ще обсъдят изпращането на още танкове. Досега те се опасяваха, че това може да провокира отговор от страна на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase