Снимка: БГНЕС

Украйна унищожава толкова произведени ирански дронове, колкото Русия може да хвърли върху нейните инфраструктурни обекти. Тя свали 80 дрона над Киев само по време на изненадващия удар на Русия в новогодишната нощ, каза тази седмица украинският президент Володимир Зеленски.

Но как успяват? Според украински служители и съветници в Киев, които разговарят с POLITICO, голяма част от това се дължи на произведената в Германия система Gepard, бойно средство, което може да изпраща двойни потоци от 35-милиметрови патрони, които се изстрелват в небето, за да ударят дроновете. Берлин изпрати 30 Gepard-а в Украйна през изминалата година, като още седем са на път тази година.

Оръжието, по същество противовъздушно оръдие, което се намира на върха на верижно превозно средство, осигурява на Украйна мобилна система за противовъздушна отбрана, която изигра ключова роля в унищожаването на руски дронове и ракети, докато Кремъл продължава да изпраща вълни към електроцентралите на страната. Въздушните атаки потопиха Киев и други градове в мрак и спряха отоплението за десетки хиляди цивилни, принудени да треперят през зимата.

От септември украинската противовъздушна отбрана е унищожила 540 ирански дрона камикадзе, според Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили. Gepard "е ефективен срещу тези БПЛА, както и срещу крилати ракети", добави той, "но това оръжие, което е предназначено за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски, не е достатъчно".

Предвид обема на заплахите от дронове и ракети, украинските сили все още трябва да използват широка гама от скъпи противовъздушни ракетни системи, както по-стари оръжия от съветската ера, така и по-нови радарни системи и ракетни установки, изпратени от западните съюзници.

Въпреки че американските служители не могат да потвърдят огромния брой свалени дронове, "нямаме причина да не вярваме на това, което казват", каза служител на Министерството на отбраната, който пожела анонимност, за да обсъди въпроса. "Ние трябва да се съобразяваме с тях, тъй като не можем да бъдем там и да го видим сами или да го отчетем сами."

Въпреки че Gepard се оказа изключително ефективен, на хоризонта се задават проблеми.

Много от патроните за двете оръдия на превозните средства са произведени в Швейцария и правителството там отказа да позволи на Германия да реекспортира тези патрони за Украйна, позовавайки се на нейния неутрален статут.

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт писа до швейцарското правителство през октомври с молба да изпрати 12 400 патрона швейцарски боеприпаси на Украйна, искане, което беше отхвърлено. През декември германският производител Rheinmetall заяви, че ще отвори нова производствена линия, за да започне производството на 35-милиметрови боеприпаси, въпреки че първите патрони няма да бъдат налични до по-късно тази година.

Тази липса на вътрешен индустриален капацитет все повече тревожи западните правителства от началото на войната. В резултат на това САЩ и техните европейски съюзници работят набързо за идентифициране на боеприпаси, които биха могли да извадят от по-стари запаси и обмислят начини да започнат да обединяват ресурси, докато войната в Украйна продължава да изтощава складове в НАТО.

Във Вашингтон са започнали разговори при закрити врати за изваждането на боеприпаси от епохата на Студената война от бункерите и тяхното модернизиране достатъчно, за да бъдат полезни на Киев, според човек, запознат с дискусиите. Една такава програма вече е стартирала с ракети за отдавна пенсионирани системи за противовъздушна отбрана HAWK, произведени в САЩ, които трябва да получат необходимите актуализации, за да бъдат изпратени в битката.

Ракетите HAWK ще бъдат сдвоени с няколко пускови установки, които Испания обеща да изпрати на Украйна. Hawk все още се използва в Европа и другаде, но беше изведен от употреба от американската армия в началото на 90-те години в полза на системата Patriot, което означава, че съществуващите ракети в американските складове трябва да бъдат обновени.

Тези пенсионирания от 90-те години бяха част от по-широка тенденция в целия алианс НАТО, при която се наблюдаваше забавяне на производството на много оръжия и съкращения на разходите за отбрана, докато Европа бързаше да прегърне мирния дивидент, за който се смяташе, че ще дойде с края на Съветския съюз.

САЩ също търсят начини да задушат доставките на ирански дронове при източника.

"Търсим начини да се насочим към производството на ирански UAV чрез санкции, контрол върху износа и разговори с частни компании, чиито части са били използвани в производството", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън. "Ние оценяваме по-нататъшните стъпки, които можем да предприемем по отношение на контрола върху износа, за да ограничим достъпа на Иран до технологиите, използвани в безпилотните самолети."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase