Снимка: БГНЕС
fallback

Сблъсъци избухнаха в понеделник в района на село в Западна Германия, което трябва да бъде разрушено, за да позволи разширяването на въглищна мина, план, който предизвиква съпротива от климатични активисти, предава "Асошиейтед прес".

Протестиращите са хвърляли фойерверки, бутилки и камъни по полицията край село Луцерат, преди ситуацията да се успокои и полицаите да се оттеглят, съобщи германската информационна агенция dpa.

Преди това протестиращи бяха издигнали горяща барикада, а един залепи ръката си за пътя, водещ към селото.

Селото трябва да бъде разрушено, за да се разшири лигнитната мина "Гарцвайлер", въпреки протестите на еколозите, които се опасяват, че в атмосферата ще бъдат изпуснати още милиони тонове въглероден диоксид, който затопля атмосферата.

Oще по темата
Активистите са се заселили в къщи, изоставени от бившите жители на селото.

Администрацията на окръг Хайнсберг е издала заповед, която забранява на хората да влизат в Люцерат и, ако откажат да напуснат, разрешава на полицията да прочисти селото от 10 януари нататък. Длъжностни лица призоваха за ненасилствено прекратяване на окупацията на активистите.

През октомври федералното и регионалните правителства, като и в двете участва Зелената партия, и енергийната компания RWE се споразумяха да отложат спирането на добиването на въглища в региона с осем години до 2030 г.

Но на фона на опасенията за енергийната сигурност на Германия след нахлуването на Русия в Украйна, споразумението също така предвижда животът на два блока на електроцентралите, които трябваше да бъдат изключени по-рано, да бъде удължен поне до 2024 г. и село Люцерат да бъде разрушено, за да се даде възможност за по-нататъшен добив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Христо Христов

преди 1 година

Бъдещето на ес е във въглищата! Все пак въглищата са въглеродонеутрални с решение на брюксел. Преди 200 години Европа пак е била също толкова развита като днешен ес и по-развита от утрешния.

24

Анонимен

преди 1 година

"Накараха ни да си спрем няколко реактора, накараха ни да плащаме за вредни емисии, накараха ни да вдигнем цените на ток, газ и т.н. , карат ни сега да затваряме топлоцентралите си" ________________________________________________________ Иване бре, ако те накарат да се хвърлиш от върха на телевизионната кула на Драган Цанков, ще го направиш ли? На нас не са ли ни виновни нашите продажни политици?

23

Анонимен

преди 1 година

А в България знаете ли колко плодородна земя е унищожена на въглищата? Отворете картите на сателитните снимки и вижте огромното грозно петно от близо 400 квадратни километра на 32 километра югоизточно от Стара Загора. Цялата територия е унищожена и замърсена. Всички села в околността са негодни за живеене. За да вадят въглища ТЕЦовете.

fallback