Снимка: БГНЕС
fallback

Метеорологичните рекорди падат в цяла Европа с обезпокоителна скорост през последните няколко дни, казват експертите.  Най-топлият ден през януари е регистриран в най-малко осем европейски страни, включително Полша, Дания, Чехия, Холандия, Беларус, Литва и Латвия, според данни, събрани от Максимилиано Ерера, климатолог, който проследява екстремните температури.

В Корбелов, Полша, живакът достигна 19C – температура, с която силезийското село е свикнало повече през май, и 18C над средната годишна стойност за януари, която е  1C. В Яворник в Чешката република беше 19,6C, в сравнение със средно 3C за това време на годината.

Температурите във Високайе, Беларус, обикновено се движат около нулата по това време на годината. В неделя те достигнаха 16,4C, надминавайки предишния рекорд на страната за януари с 4,5C.

Навсякъде на континента местните рекорди бяха счупени в хиляди отделни измервателни станции, като близо 950 бяха свалени само в Германия от 31 декември до 2 януари, казва Ерера.

Северна Испания и южната част на Франция се наслаждаваха на плажно време с 24,9C в Билбао, най-горещият ден през януари, и рекорди, счупени в Кантабрия, Астурия и региона на баските. Само Норвегия, Великобритания, Ирландия, Италия и югоизточното Средиземноморие не са публикували никакви данни.

"Можем да разглеждаме това като най-екстремното събитие в европейската история", твърди Ерера. "Вземете случая с екстремната гореща вълна в Обединеното кралство през юли 2022 г. и разпространете тази сигма (магнитуд) в много по-голяма област, обхващаща около 15 държави."

"Можем да кажем, че това е първият път, когато екстремно метеорологично събитие в Европа (по отношение на екстремни горещини) е сравнимо с най-екстремните в Северна Америка", добавя той.

Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, се съгласи, че това е екстремно метеорологично събитие. "Беше екстремна жега в огромна област, което е почти, ако трябва да бъда честен, нечувано“, казва той.

Бъркил допълва, че топла въздушна маса, развила се край западния бряг на Африка, е пътувала на североизток през Европа от Португалия и Испания, привлечена от високото налягане над Средиземно море.

"Това беше широко разпространено, Дания, Чехия, както и почти цяла Германия видяха температури за януари, надхвърлящи рекордите", казва Бъркил. "Също така си струва да се отбележи, че имахме изключително топло време в южната част на Англия. Навечерието на Нова година, мисля, че около седем места в южна Англия са регистрирали най-топлата новогодишна нощ в историята."

Метеорологът Скот Дънкан казва, че температурите в цяла Европа са потресаващи. "Имахме много топла нова година миналата година, но това надмина всичко", на мнение е той. "Наблюдавахме дългогодишни рекорди, счупени с големи маржове в няколко страни."

Причините са трудни за установяване, обяснява Дънкан, като Ла Ниня и аномалната топлина в морските повърхности играят роля. "Нито едно от горните тук обаче не е ново, така че какво е крайно за статута на рекордьор? Нашата затопляща се атмосфера и океани в крайна сметка улесняват чупенето на рекорди."

Професор Бил Макгуайър, който е писал за последствията от срива на климата, казва, че високите температури са предвестник на по-лошо, което предстои.

"Най-тревожното в това е скоростта на глобалното затопляне, това просто вече не е изненада", обяснява той. "Това е малък поглед към бъдещето, в което зимата ще се сведе до няколко месеца на мрачно, влажно и меко време, с малко скреж, лед или сняг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Да...

преди 1 година

Всичко това идва, за да покаже на надменните янки, че не са над природата. Може да си мислят, че я разбират и че могат да я управляват, но само толкова. Дано замръзнат поне за век, че да отдъхне планетата малко от тях.

103

Ахмед Белянски

преди 1 година

Алчността ни ще ни доведе до самоонищожение.Аллах го е описал всичко в Корана.Но има ли кой да се поучи.

102

Мен

преди 1 година

Бахъра няма да уплаши Руснаците

fallback