Снимка: БГНЕС
fallback

Германският министър на икономиката Роберт Хабек иска да запази доставките на газ от Катар, въпреки корупционния скандал, който разтърси Брюксел, пише европейската редакция на американския вестник "Полтико".

Във вторник вечерта Хабек каза в Брюксел в кулоарите на срещата на министрите на енергетиката, че обвиненията в корупция на политици от ЕС, свързани с Катар не трябва да се смесва с въпроса за покупките на газ.

"Това са две различни неща", отговори Хабек на въпроса дали покупките на газ трябва да продължат, имайки предвид твърденията, че Катар е давал пари на служители в Брюксел.

Oще по темата
Подкупът е криминално престъпление и търговията с други страни винаги трябва да се претегля спрямо моралните последици, каза Хабек. В същото време обаче трябва да се гарантира сигурността на доставките, добави той.

Корупционният скандал, обхванал Европейския парламент, се разпространи в Страсбург във вторник, след като още офиси бяха запечатани и евродепутатите лишиха гръцкия представител Ева Кайли от заместник-председателския пост.

Евродепутатът от германските християндемократи Денис Радтке преди това постави под съмнение газовите договори с държавата от Персийския залив и поиска преразглеждане на договорите за доставка на газ.

Катар обяви в края на ноември, че ще доставя втечнен природен газ (ВПГ) на Германия в по-голям мащаб от 2026 г. нататък. Хабек посети Катар по-рано тази година и проведе политически рамкови разговори. Канцлерът Олаф Шолц говори за напредъка в преговорите за доставки на ВПГ по време на посещението си в Катар през септември. Планираният обем може да покрие около 3 процента от годишното търсене.

Хабек добави, че в конкретния случай Германия е имала интерес да компенсира загубата на руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback