Катар отрича да е замесен в корупционния скандал, свързан с Европейския парламент и неговия бивш заместник-председател Ева Кайли. Това обяви правителството на страната в писмено изявление, изпратено до РИА Новости.

"Всяко свързване на катарското правителство с предполагаемите обвинения е неоснователно и се базира на сериозна дезинформация", се посочва в изявлението.

"Държавата Катар действа въз основа на принципа на взаимодействие между институциите и в пълно съответствие с международните закони и разпоредби", допълват от правителствената служба.

Още по темата
Реакцията на Катар дойде, след като Кайли и трима други служители бяха задържани.

В момента тече разследване, че фигури, работещи от името на Катар, която е домакин на Световното първенство по футбол, са плащали огромни подкупи на европейски политици, за да повлияят на политическия дебат в Брюксел.

Кайли, която публично се изказа в подкрепа на последните трудови реформи в Катар, беше един от четиримата заподозрени, които бяха обвинени и задържани, след като белгийските следователи откриха "чанти с пари" в дома ѝ.

Скандалът предизвика възмущение в Брюксел и породи опасения сред законодателите и политическите лидери на ЕС, че инцидентът може допълнително да подкопае имиджа на Съюза, което накара парламента бързо да прекъсне връзките си с Кайли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase