Снимка: БГНЕС

Адвокатът на задържания гръцки член на Европейския парламент Ева Кайли заяви във вторник, че клиентката му е "невинна". Тя беше обвинена в корупция в рамките на разследване за предполагаеми подкупи от домакина на Световното първенство по футбол Катар.

Белгия повдигна обвинения на четирима заподозрени, включително на един от заместник-председателите на парламента, гръцката социалистка Ева Кайли, в рамките на разследване на подозренията, че страната от Персийския залив е раздавала пари в брой и подаръци, за да повлияе на политическия дебат в ЕС - твърдения, които Доха отрича.

Други двама бяха освободени след разпит.

"Нейната позиция е, че тя е невинна. Тя няма нищо общо с подкупите на Катар", заяви адвокатът на Кайли Михалис Димитракопулос пред частния гръцки телевизионен канал Open TV.

В Белгия бяха извършени обиски в домовете на евродепутати и техни сътрудници и бяха намерени общо около един милион евро в брой след обвиненията, че Катар се е опитвал да подобри имиджа си.

Белгийските прокурори съобщиха, че в дома на един от заподозрените са открити 600 000 евро, в апартамента на евродепутат - 150 000 евро, а в куфар в хотелска стая - няколкостотин хиляди евро.

Още по темата
На въпроса дали в дома на Кайли са намерени пари в брой, Димитракопулос отговаря: "Не потвърждавам или отричам. Има конфиденциалност. Нямам представа дали са намерени пари и колко са намерени."

Кайли беше задържана в Брюксел в петък, припомня БГНЕС.

Тя беше лишена от правомощията си на заместник-председател и лидерите на парламентарните групи трябва да се срещнат днес, за да подготвят гласуване за официалното ѝ отстраняване от поста.

Кайли е задържана под стража и в сряда ще бъде изслушана, за да се реши дали тя и тримата ѝ колеги ще трябва да останат в ареста в очакване на процеса за корупция.

Скандалът избухна по време на Световното първенство по футбол - събитие, което Катар се надяваше да повиши репутацията му, но което беше съпътствано от твърдения за лошо отношение към работниците мигранти, които построиха новите стадиони на домакина.

Кайли посети Катар непосредствено преди Световното първенство по футбол и похвали страната като "първенец в областта на трудовите права" - мнение, което повтори от трибуната на парламента.

Тя получи нов удар в понеделник, когато гръцките власти замразиха активите на бившата телевизионна водеща и нейните роднини.

Монархията от Персийския залив отрича да е замесена.

"Всякакви твърдения за неправомерни действия от страна на държавата Катар са сериозно дезинформирани", заяви пред АФП официален представител на Катар.

Председателят на парламента, малтийската консерваторка Роберта Мецола, заяви в понеделник, че парламентът на ЕС е "атакуван".

"Европейската демокрация е подложена на атака, нашите свободни и демократични общества са подложени на атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase