Снимка: БГНЕС

Многоетажният "еротичен център", предложен да замени квартала на Червените фенери в Амстердам, има голям проблем: никой не го иска в двора си.

Миналата година кметът и градският съвет одобриха плановете за преместване и преосмисляне на прословутия квартал на червените фенери в Амстердам след години на влошаване на неудобствата, престъпността и опасните нива на тълпата в античния център, предаде в. "Гардиън".

Беше платено на архитект да проектира елегантна сграда, в която да се помещават 100 стаи за секс труженички, барове, ресторанти, места за забавление и здравен център, а градът обяви осем възможни локации - от конферентния и бизнес район RAI до пристанищния комплекс Haven-Stad.

Но има проблем: острата съпротива на местните жители, както и на секс работничките, които не искат да оставят витрините на публичните си домове в една от най-красивите части на централната част на града.

Фемке Халсема, кметът на Амстердам, се връща към чертожната дъска, за да намери три нови възможни места за еротичния център поради ожесточената съпротива на местните жители.

Халсема заяви пред "Обзървър", че макар и да признава опасенията, е решена да подобри качеството на живот в центъра на града, да намали влиянието на организираната престъпност в сферата на сексуалните услуги и да подобри правата на проституиращите. Нейното решение е еротичен център, вдъхновен от филма "Мулен Руж" на Баз Лурман.

"Надявам се, че е възможно да се създаде еротичен център, който да има някаква класа и да не е място, където се събират само дребни престъпници и най-уязвимите жени", казва тя.

"Но също така осъзнавам, че ни предстои дълъг път, защото повечето хора свързват сексуалната работа с престъпността и с уязвимостта на жените, с нарушаването на човешките права. Така че в повечето квартали повечето хора не са много ентусиазирани по отношение на еротичния център".

Съветниците също така са категорични, че търговията със сексуални услуги, която е легална в Нидерландия, трябва да се промени, за да се пребори с все по-нарастващия трафик на хора, да се подобри безопасността на секс работниците и да се намалят неудобствата в центъра на града, който отново е "градска джунгла", страдаща от завръщането на масовия туризъм.

Още по темата
"Кварталът на червените фенери е една от най-старите и най-малки части на нашия град, но в момента е препълнен с ергенски партита и туристи, облечени в костюми на пениси, които тормозят секс работничките", казва Илана Рудеркерк, ръководител на местната партия D66.

"Искаме мъжете и жените, работещи като секс работници, да могат да вършат работата си безопасно, но също така искаме "гледането на маймуни" да остане в миналото. Еротичният център трябва да сложи край на неудобствата в квартала на червените фенери... без да причинява неудобства на друго място."

Именно от това обаче се страхуват другите райони. Едни от най-силните опозиции са от източната част на Амстердам, където Мирей Вестфа, треньор по овластяване, е съорганизатор на масова петиция срещу избора на Амстел или Арена Поорт от първоначалния дълъг списък.

"Там има уязвими млади мъже, които лесно могат да бъдат въвлечени в набирането на млади момичета, има уязвими млади жени без пари", казва тя. "Виждаме какво се случва в града и жените, които са принудени да проституират. Изпитваме пълно уважение към жените: става въпрос за това, което се случва наоколо, а нещата тук са достатъчно трудни".

По приблизителни оценки всяка година в Амстердам често се срещат 200 000 души, които предлагат сексуални услуги, като някои от тях посещават града с други цели. Същевременно обаче има и недоумение относно идеята за откриване на еротичен център в близост до конферентния център RAI.

Барт Винк, председател на областния съвет на Zuid, се опасява, че това ще увеличи размера на сектора на проституцията, тъй като ще привлече повече посетители с автомобили и ще навреди на съществуващата икономика. "Ако някой има конференция като IBC [International Broadcasting Convention] и може да избира между Берлин, Барселона и Амстердам, това не помага за привличането му", каза той. "Това е функцията на RAI и не трябва да я подкопавате."

Предложеното местоположение в семейния квартал Eenhoorngebied предизвика силна съпротива от страна на жителите, докато в Nieuw-West местната лейбъристка партия PvdA заяви пред Observer, че центърът ще увеличи "дребната престъпна дейност", изострена от неадекватната улична полиция.

https://interactive.guim.co.uk/uploader/embed/2022/11/archive-zip/giv-6562yUTXm5L1nUi1/Amsterdam_red-light-inArticle_620.png

Приблизително девет от всеки десет секс работници също не искат да се преместят. Виолет, секс работничка и представител на Информационния център за проституция, казва: "Ние не сме против еротичния център: би било чудесно да има повече места за секс работници. Проблемът е в затварянето на прозорците: според нас еротичният център ще има само 100 места вместо 250, което ще направи секс работата още по-малко безопасна.

"Предложените [първи осем] места са на места, където няма туристи, които да се мотаят наоколо, и е търговски мъртво след 18:00 часа. В продължение на много години в Де Валн имаме секс услуги в сплотеност с други бизнеси. Ние сме категорично против това в предложения вид".

Винк посочва, че подобни планове в холандския град Утрехт са завършили в задънена улица, след като през 2013 г. лодките за проституция са били затворени поради опасения от трафик на хора, но друго място не е намерено.

Халсема обаче заяви, че все още е оптимист. "Надявам се преди Коледа да изберем окончателното място и да го оповестим - краткият списък е от трима души, но се надявам, че ще успеем да го сведем до един", каза тя.

А колко ще струва това на града? "Не, не, не, няма да плащаме за еротичен център", каза тя. "Това е частна инициатива. Толерантността си има своите граници."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase