Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Хиляди протестиращи са по улиците на британската столица Лондон с искане за незабавни общи избори на фона на кризата с поскъпването на живота.  

Не случиха много на време протестиращите, защото в Лондон е дъждовно, ветровито и студено, но въпреки това хиляди се събраха покрай Темза, за да поемат на поход към парламента. Протестът е организиран от групата „Народно събрание“ с подкрепата на природозащитниците от Just Stop Oil. Сред протестиращите бяха забелязани бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин и бившият финансов министър в сянка на партията Джон Макдонъл.

Генералният секретар на „Народно събрание“ Лора Пидкок, която между другото е бивш депутат от Лейбъристката партия, заяви, че походът е, за да се изрази несъгласие с всичко, зад което застава това правителство, както в общностите, така и по улиците. Полицията е добре подготвена за големите протести, планирани през уикенда в британската столица. Разположени са допълнителни сили.

От полицията заявиха, че напълно уважават правото на хората на мирен протест и работят с организаторите за безопасното протичане, но има и групи, сред които е и Just Stop Oil, които не контактуват с полицията предварително за техните намерения и действия, съобщава БНР.

След 2 октомври са били арестувани 677 активисти на Just Stop Oil, срещу 111 от които са били повдигнати обвинения. За безредици днес бе съобщено в център за задържане на мигранти в Западен Лондон. Това е станало след прекъсване на електричеството там. За щастие няма ранени.

От полицията пък съобщиха, че хвърлянето на запалителни бомби по мигрантския център в Дувър миналата неделя е било мотивирано от крайнодясна терористична идеология. 66-годишният Андрю Лийк хвърли три запалителни бомби по центъра, след което се самоуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар