Снимка: БГНЕС

Полша започна изграждането на бариера по границата си с руския ексклав Калининград, съобщи в сряда министърът на националната отбрана Мариуш Блашчак, предаде "Политико".

Този ход идва, тъй като Варшава подозира Кремъл, че планира да улесни незаконното преминаване на границата от азиатски и африкански мигранти като част от хибридната си война.

През септември Русия обяви, че небето над Калининград ще бъде отворено за авиокомпании от чужди държави. Това породи опасения, че Кремъл може да насърчи бежанците да дойдат в Калининград и да преминат в Полша оттам.

Още по темата
Миналата година на границата на Полша с Беларус възникна подобна миграционна криза. Президентът на Беларус Александър Лукашенко - близък съюзник на Путин - беше обвинен, че е организирал пресичането на границата на мигранти от Близкия изток към ЕС през Беларус.

След като хиляди мигранти преминаха в Полша и много от тях загинаха в суровите метеорологични условия, Варшава започна да издига стоманена бариера на границата си с Беларус, която беше завършена през юни.

Блашчак цитира "опита, придобит през миналата година", като същевременно твърди, че границата с Русия също трябва да бъде запечатана.

Електрическата ограда на 210-километровата полско-руска граница трябва да бъде завършена до края на 2023 г. Понастоящем границата се охранява само от гранична охрана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase