Снимка: БГНЕС

Ако преговорният процес се превърне в поредната балканска безкрайна приказка, привлекателността на Европейския съюз ще достигне исторически най-ниското ниво.

Това заяви президентът на РСМ Стево Пендаровски в обръщението си на тържествената церемония по отбелязване на началото на новата академична година в Колежа на Европа в кампуса Натолин във Варшава в рамките на официално посещение в Полша.

Още по темата
В обръщението си президентът Пендаровски каза, че перспективата за членство в Европейския съюз е въпрос, за който има широк социален и политически консенсус в региона, отбелязвайки, че с обявяването на независимостта през 1991 г., национален консенсус за европейското бъдеще вече е достигнат и в РСМ, предава БГНЕС.

Върховенството на закона, независимата съдебна система, антикорупцията и свободата на медиите, както каза президентът, не са отговорност на Брюксел, а на политическите елити и те трябва да носят отговорността. Но този процес, според президента Пендаровски, трябва да бъде двупосочен, за да бъде ефективен и както той подчерта, подходът на Европейския съюз към интеграцията на Западните Балкани трябва да бъде смел, а не колеблив.

"Тъй като наскоро започнахме преговорите, едно е сигурно: ако процесът се превърне в поредната балканска безкрайна приказка, привлекателността на ЕС ще достигне исторически най-ниското ниво", каза президентът, призовавайки за съюза, в момент на сериозна икономическа и енергийна криза заради войната в Украйна, да не забравя европейската солидарност към Западните Балкани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase