Снимка: архив, БГНЕС

Следвоенното възстановяване на Украйна ще бъде "мисия на цяло поколение", която изисква стратегия от мащаба на плана "Маршал", заявяват германският канцлер Олаф Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи ДПА.

Още по темата
Те защитават тази теза в статия, публикувана онлайн от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в неделя - един ден преди германско-украински икономически форум в Берлин, посветен на възстановяването на Украйна. Шолц ще открие срещата заедно с украинския премиер Денис Шмигал. Разговорите ще бъдат последвани във вторник от експертна конференция, организирана от Европейската комисия и от Германия, която в момента председателства Г-7.

Европа има специална роля в подкрепата за Украйна, защото тя е кандидатка за членство в ЕС, отбелязват Шолц и Фон дер Лайен и пишат: "Пътят на реконструкцията следователно е и украинският път към ЕС".

"Украйна освен това защитава базирания на правила международен ред, основата на нашето мирно съвместно съществуване и на напредъка в световен мащаб. Така че, когато подкрепяме Украйна, ние изграждаме нашето бъдеще и това на нашата обща Европа", заявяват германският канцлер и председателят на ЕК.

Германска група за лобиране, която представлява компании с интереси в Източна Европа, също е призовала за план за възстановяване на Украйна по модела на плана "Маршал", съобщи Ройтерс, като се позовава на медийната група RND.

Досието от 20 страници, озаглавено "Да възстановим Украйна", в което се анализират въпроси от индустрията до земеделието и енергетиката, ще бъде представено на германско-украинския форум в понеделник.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase