Снимка: БГНЕС

Японското издание Nikkei Asia твърди, че тайни доставки на руски петрол достигат до Европа въпреки западните санкции срещу Москва.

От началото на войната на 24 февруари досега 41 кораба са извършили прехвърляне на петрол от кораб на кораб край бреговете на Гърция с танкери, които са напуснали Русия и след това са пристигнали в европейски пристанища.

В доклада се казва още, че западните държави са наложили санкции, за да изолират Русия. Въпреки това, ако превозът на руски петрол продължи, ефектът от санкциите ще бъде ограничен.

В Лаконския залив в южната част на Гърция е наблюдавано прехвърляне на петрол. То е станало между регистрирания в Гърция кораб „Sea Falcon“ и плаващия под индийски флаг „Jak Log“, се казва в доклада видян от анадолската агенция.

От цивилна лодка репортерката Рихо Нагао заяви, че се е насочила към гръцките териториални води. Там се извършва прехвърляне на нефт от кораб на кораб.

Отбелязвайки, че заливът се намира извън гръцките териториални води, Нагао каза, че много кораби са се събрали в региона със същата цел, предаде анадолската агенция.

"Изглежда, че в Лаконския залив се извършва много прехвърляне на нефт от кораб на кораб и местните жители се страхуват от опасността за околната среда".

Nikkei Asia заяви, че е проучила данни от „Refinitiv, за да определи маршрута на танкерите, които са напуснали руските пристанища, и кои кораби са се свързали с тях. Refinitiv е доставчик на данни за финансовите пазари.

Данните обхващат водите край средиземноморския бряг на Гърция, където често се извършва прехвърляне от кораб на кораб. Сигналите от автоматичната система за идентификация (AIS) на плавателните съдове били наблюдавани, за да се определят маршрутите им.

Nikkei Asia съобщи, че е открила 175 прехвърляния, включително на танкери от Русия, край гръцкото крайбрежие за шестте месеца до края на август. В сравнение има само девет такива прехвърляния през същия период за миналата година.

По данни на Refinitiv Русия е изнесла 23,8 млн. барела петрол за прехвърляне от кораб на кораб край бреговете на Гърция в сравнение с 4,34 млн. барела за същия период на миналата година.

Установено е, че водите край Гърция са важен център за превоз на петрол между Русия и Европа.

ЕС ще забрани напълно вноса на руски петрол през февруари 2023 г. Обединеното кралство ще наложи пълно ембарго върху руския петрол през декември.

По данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през юли износът на руски петрол за ЕС възлиза на 2,8 млн. барела. Това е регистрирано като 26% намаление в сравнение с януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase