Снимка: БГНЕС

След авария в електрозахранването в АЕЦ "Запорожие" системите за сигурност са сработили и станцията е била повторно свързана към мрежата. Това съобщиха в четвъртък, 25 август, властите в региона, който в момента е под контрола на руските сили.

По предварителни данни е имало късо съединение в електропреносната мрежа, което е довело до масивен пожар в полето, в резултат на което се е стигнало до срив в енергийната система.

Аварийни екипи незабавно са пристигнали на място и специалистите са възстановили електрозахранването, се казва още в съобщението.

По-рано същия ден Владимир Рогов от временната проруска военно-гражданска администрация на Запорожка област съобщи, че град Мелитопол е останал без електричество. Той не посочи причините за инцидента.

Още по темата
Още миналата седмица от Държавната инспекция за ядрен отговор на Украйна алармираха, че спирането на енергоблоковете на АЕЦ "Запорожие" и загубата на източници на енергия ще доведе до изпускане на радиация.

От украинското ведомство предупредиха изрично, че точно по този сценарий се случи катастрофата в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Те припомниха, че постоянното електрозахранване е необходимо за охлаждането на ядреното гориво в активните зони на реакторите, както и за отработеното гориво в предвидените за това басейни. Заради руския обстрел вече са унищожени три от четирите линии, които свързват АЕЦ "Запорожие" с украинската енергийна система, отбелязаха те тогава. Ако тя бъде повредена, ядреният обект ще загуби възможност да получава електроенергия за собствените си нужди.

Очаквано от проруската власт, както и от руските официални медии, посочват днес, че причината за спирането на електрозахранването е бил "масиран обстрел от украинските войски".

Кореспонденти на украинското издание "Суспільне" обаче съобщават, че в цялата окупирана от руснаците Херсонска област няма ток и вода. В по-голямата част от региона няма и мобилна връзка. Кметът на Енергодар в Запорожка област Дмитрий Орлов заяви, че заради действията на руските войски в града няма ток и вода.

Местните жители твърдят, че руските сили умишлено са подпалили гората в околностите на Енергодар, което е довело до прекъсване на електрозахранването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase