Снимка: БГНЕС

В сряда папа Франциск призова за "конкретни стъпки" за прекратяване на войната в Украйна и за предотвратяване на риска от ядрена катастрофа в електроцентралата в Запорожие, предаде "Ройтерс".

МААЕ, ядреният надзорен орган на ООН, заяви във вторник, че ще посети окупираната от Русия централа в Украйна до няколко дни, ако преговорите за получаване на достъп се увенчаят с успех.

Русия и Украйна неведнъж са се обвинявали взаимно, че са обстрелвали съоръжението, което е най-голямото по рода си в Европа и което промосковските сили превзеха скоро след инвазията на 24 февруари. Организацията на обединените нации призова районът да бъде демилитаризиран.

Още по темата
"Надявам се, че ще бъдат предприети конкретни стъпки, за да се сложи край на войната и да се предотврати рискът от ядрена катастрофа в Запорожие", каза Франциск на седмичната си обща аудиенция.

В речта си в деня, в който Украйна отбелязва независимостта си от съветско управление през 1991 г., и шест месеца след нахлуването на руските войски, Франциск осъди войните като "лудост" и се позова на смъртта на Даря Дугина, дъщеря на виден руски ултранационалист, при взрив на кола бомба край Москва в събота.

"Невинни плащат за войната, невинни", каза той.

Москва обвини за убийството украински агенти - обвинение, което Киев отрича.

Папа Франциск нарече търговците на оръжие, които печелят от войната, "престъпници, които убиват човечеството".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase