Снимка: БГНЕС

Украйна обвини Москва, че е организирала масови нелегални осиновявания на украински деца, които са били прехвърляни от окупираните територии в Русия, предаде "Франс прес".

"Русия продължава да отвлича деца от украинската територия и да урежда тяхното нелегално осиновяване от руски граждани", обяви в съобщение украинското министерство на външните работи, цитирано от БТА.

"Повече от хиляда деца от Мариупол (пристанищен град в Югоизточна Украйна под контрола на руската армия) са били незаконно предадени на чужденци от Тюмен, Иркутск и Кемерово в руския Алтайски край", намиращата се в Сибир, твърдят от министерството, като цитират публикувана информация на властите в Краснодар - град, разположен в Югозападна Русия, недалеч от Украйна.

Повече от триста украински деца се държат в специални центрове в Краснодарския край, се посочва още от украинското външно министерство. Оттам заявяват, че тези действия на Русия представляват сериозно нарушение на Женевската конвенция относно закрилата на гражданските лица по време на война, както и на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Още по темата
"Всички украински деца, които са били нелегално прехвърлени на руска територия, трябва да бъдат върнати при своите родители или законни настойници", се казва още в съобщението.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари Киев обвинява Москва, че принуждава украинци от окупираните територии, най-вече деца, да заминат за Русия вместо за други украински области, политика, която властите в Украйна сравняват с депортации.

Много семейства от Мариупол са разказвали пред АФП, че са били задължени да заминат за Русия против волята им, за да избягат от сраженията.

Пристанищният град Мариупол, който е стратегически за Азовско море и преди войната наброяваше 500 000 жители, беше атакуван от руските сили в първите часове на офанзивата. След седмици на обсада и бомбардировки от Русия, които доведоха до смъртта на най-малко 20 000 души сред населението по изчисления на Киев, градът премина изцяло под контрола на руската армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase