Снимка: БГНЕС

Украинските сили съобщиха, че са отблъснали руска атака в южната област Херсон, а броят на жертвите от руския обстрел на град Харков в североизточната част на Украйна нарасна, тъй като почти шестмесечната война продължава без прекъсване.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган по-късно в четвъртък в западния украински град Лвов.

Те ще обсъдят начините за намиране на политическо решение на войната и за справяне със заплахата за световните доставки на храни и риска от катастрофа в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която беше превзета от руските сили.

Войната принуди милиони да избягат, уби хиляди и задълбочи геополитическия разрив между Запада и Русия, която твърди, че целта на операцията ѝ е да демилитаризира съседката си и да защити рускоезичните общности.

"От миналия месец насам руските сили постигнаха само минимален напредък, а в някои случаи ние напреднахме", заяви съветникът на украинския президент Олексий Арестович във видеоклип.

"Това, което наблюдаваме, е "стратегическа безизходица"."

При руските бомбардировки на жилищен район в Харков, втория по големина град в Украйна, в сряда вечерта загинаха седем души, а 16 бяха ранени, съобщи украинската служба за извънредни ситуации.

"Това е коварен и циничен удар по цивилни граждани без никакво оправдание", заяви Зеленски "Телеграм", предаде "Ройтерс".

В четвъртък при обстрел преди зазоряване на друг жилищен район на Харков е загинал един човек, а 18 са били ранени, съобщи областният управител Олег Синехубов.

Южният окръг на Оперативното командване на украинските въоръжени сили съобщи, че украинските сили са убили 29 "окупатори" край град Билохирка, североизточно от Херсон, както и са унищожили артилерия, бронирани машини и склад за военни доставки.

Сраженията около окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие породиха опасения от катастрофа и Гутериш заяви, че иска да бъде създадена демилитаризирана зона.

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че е разговарял с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия, който е готов да води делегация в централата.

"Подчертах неотложността на мисията за справяне със заплахите за ядрената сигурност, причинени от военните действия на Русия", заяви той в "Туитър".

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че планира "провокация" в централата в петък, когато Гутериш трябва да я посети, съобщи "РИА Новости".

Двете страни си размениха обвинения за обстрел в близост до централата, но руското министерство заяви, че силите му не разполагат с тежки оръжия в централата или в близките квартали.

Смяна на началника на черноморския флот

Съединените щати, Албания, Франция, Ирландия, Норвегия и Великобритания поискаха Съветът за сигурност на ООН да се събере на 24 август, за да обсъди последиците от войната в Украйна, съобщиха дипломати, отбелязвайки шест месеца от нахлуването на Русия.

Поредица от взривове във военни бази и складове за боеприпаси през последната седмица в Крим, черноморския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., подсказаха промяна в конфликта, като Украйна очевидно е способна да нанесе удари по-дълбоко в окупираната от Русия територия.

Русия обвини саботьори за нападенията, докато Украйна не пое официално отговорност, но намекна за това.

Украинското военно разузнаване заяви в изявление, че след последните експлозии в Крим руските сили спешно са преместили някои от своите самолети и хеликоптери по-навътре в полуострова и към летища в Русия. Ройтерс не можа да провери информацията по независим начин.

В сряда "РИА Новости", позовавайки се на свои източници, съобщи, че командирът на Черноморския флот Игор Осипов е бил заменен с нов началник - Виктор Соколов.

Ако това се потвърди, то ще отбележи едно от най-значимите уволнения на военен служител във войната, в която Русия претърпя големи загуби на хора и техника.

Черноморският флот, който има почитана история, претърпя няколко унижения, откакто на 24 февруари президентът Владимир Путин започна инвазията в Украйна - която Москва нарича "специална военна операция".

През април Украйна удари с ракети "Нептун" руския флагман "Москва" - огромен крайцер. Той стана най-големият военен кораб, потопен в бойни действия от 40 години насам.

Отплават все повече кораби с украинско зърно

Крим е основният маршрут за снабдяване на руските сили в Южна Украйна, където се очаква Киев да започне контраофанзива през следващите седмици.

От началото на войната Черноморският флот също така блокира пристанищата на Украйна, като по този начин блокира жизненоважния износ на зърно, който едва сега започва да се възстановява, и доведе до покачване на световните цени на храните.

Още три кораба с износ напуснаха украинските черноморски пристанища в сряда, съобщи мониторингова група, с което броят на корабите, напуснали Украйна в рамките на споразумението за износ на зърно, постигнато с посредничеството на ООН, достигна 24.

Правителството в Киев заяви, че се надява да увеличи месечния обем на морския износ до 3 млн. тона в близко бъдеще, за да изчисти изоставането от 18 млн. тона зърно, останало от миналогодишната реколта, и да започне да продава новата реколта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase