Снимка: БГНЕС
fallback

Когато Джули, която често пътува, резервира няколко екскурзии до Варшава миналата година, тя очакваше да прекара уикендите си в полската столица в разглеждане на забележителности, разходки из парковете и хапване на пироги.

Но когато настъпи датата на първото пътуване – юни 2022 г. – хората около нея не бяха толкова сигурни, че трябва да тръгне.

"Майка ми и няколко приятели казаха: "Варшава е доста близо до Украйна, не се ли притесняваш?", казва тя пред CNN. Но Джули не се притеснява: "Не се колебаех".

Джули е посетила Варшава четири пъти за шест седмици и се е влюбила в града.

"Това е очарователно място с толкова много история", казва тя. "Старият град беше възстановен след войната и е красив. Има прекрасни паркове, времето е хубаво през лятото -- това е страхотно място и хората са много приятелски настроени. Ще се върна утре -- не мисля изобщо, че има основателни притеснения."

За съжаление, не всеки потенциален пътник се чувства по същия начин като нея. Полша не само граничи с Украйна, но снимките на бежанци, пресичащи границата, изглежда увеличават близостта в съзнанието на хората, което има опустошителен ефект за нейната туристическа индустрия.

В края на март заместник-министърът на спорта и туризма на Полша Анджей Гут-Мостови каза пред медиите, че анулациите от чуждестранни посетители са се увеличили между 30% и 40%. Неговият отдел не отговори на искане за коментар от страна на CNN.

Европейската авиокомпания Jet2 дори спря полетите си до Полша през март. Те ще започнат отново през септември - твърде късно за хората, които искат да прекарат там лятната си ваканция.

Това е тенденция, която може да се види в цяла Източна Европа. Туроператорът Last Night of Freedom, който организира ергенски и момински партита в цяла Европа, отбеляза срив на резервациите за полския Краков с 60% за лятото на 2022 г.

"Мисля, че когато инвазията започна, хората слушаха за бомби близо до границата и сега имат този образ в главите си", казва основателят Мат Мавир. "Но трябва да се спомене и това  - ако Русия започне да бомбардира страни от НАТО, да отидете в Полша ще бъде най-малкото ви притеснение."

Личната безопасност не е единствената причина хората да стоят настрана.

"Хората казват, че не искат да отидат някъде и да бъдат видени, че се забавляват на място, където смятат, че има много бежанци", допълва той. "Някой е загубил дома си и вие сте там с еднакви тениски, пиете бира – има съпоставяне, което не стои правилно."

Британката Никола Тръп, която посети семейството си във Варшава през юли, казва, че тази представа за турист, които де забавляват, докато бежанците ги наблюдават, просто не е вярна. "Може би изглеждаше малко по-тихо от обикновено по отношение на международните туристи и определено забелязах, че се говори повече украински", казва тя. 

Джулия Мюл, блогър от Вроцлав, е съгласна. "Украинците са в Полша завинаги – те са съседни страни", казва тя.
"През март и април имаше много инициативи и дарителски центрове. Там имаше опашки от майки и деца в определени часове на деня. Беше тъжно, но и приятно да видиш, че много хора помагаха. И не е като това да повлияе на почивката ви. Железопътните гари бяха създадени като пунктове за бежанци, но сега не е така."

Що се отнася до опасенията за безопасността, Мюл казва: "Ако мислите за това рационално, няма абсолютно никакъв риск."

Криза в целия регион

Не е само Полша. Last Night of Freedom казва, че резервациите за Будапеща в Унгария са намалели с 45% и за Рига, Латвия, с 39%.

Данните на Унгарската агенция по туризъм показват спад от 37% в страната през първите шест месеца на 2022 г. в сравнение с 2019 г. Американците са намалели с 65%. Твърди се, че числата се увеличават, а страната се надява да види края на годината само с 10% спад.

Словакия, която граничи със Западна Украйна, е отбелязала спад на чуждестранните посетители с 49% в сравнение с 2019 г., според данни на нейния туристически борд за януари до май. "Трудно е да се каже колко не са посетили поради страх от пандемията и колко са притеснени от конфликта в Украйна", казва говорител на правителството. Столицата Братислава се намира на границата с Австрия, на час от Виена -- и на 16 часа от Киев. Но общата граница е достатъчна, за да изплаши хората.

Ситуацията засяга дори страни, които не граничат с Украйна. Лийна Мария Лепик, директор на Естонския туристически борд, казва, че половината от 350-те круизни кораба, планирани да посетят Талин през 2022 г. са били отменени "като пряк ефект от войната" -- защото вече не могат да спират на основната балтийска круизна дестинация,

Това не са ужасни новини.

"Чухме за въздействието на войната като причина за отмяна на групови пътувания, но не сме видели прякото въздействие на войната в статистиката на туризма", казва Лепик. "Броят на посетителите постепенно се подобрява всеки месец" – въпреки че тя добавя, че те все още не са близо до нивата отпреди пандемията.

"Никога няма да е толкова евтино"

Не всеки има такъв късмет. През януари Яцек Легендзевич се надяваше 2022 г. да бъде годината, в която неговата базирана в Краков компания за хотелиерство Jordan Group ще се възстанови от пандемията. Но тогава дойде инвазията, а бизнесът му загуби 80% от груповите резервации за три дни.

"Имаше нужда незабавно да се приемат бежанци от Украйна и това напълни частично хотела", казва той. "За да функционираме обаче, ни трябваха нормални туристи."

Дори сега, въпреки че данните на полския туристически борд казват, че броят на посетителите се увеличава, Легендзевич, който е и заместник-директор на Камарата на хотелите в провинция Малополска, все още има проблеми. Само неговите гости на конференцията продължават нормално, докато броят на чуждестранните посетители "много бавно расте". Чуждестранните гости са намалели с 60%. "Резултатът е три пъти по-лош от 2019 г.", казва той. "Продължавам да чувам, че Полша и Краков са твърде близо до войната."

Той планира нов слоган: "Никога не е имало и никога няма да бъде толкова евтино, колкото сега."

Както казва Мат Мейвир: "Като стоим настрана, това наранява тези места повече от самата война. Ако хората можеха да застанат зад Полша и да я посетят, това би помогнало и през граница."

Компанията му дарява 10% от печалбата от всяко пътуване до Полша на благотворителни организации за бежанци на място.

Регионалните победители

Интересното е, че две страни в региона отбелязват увеличение на туристите. Молдова, която граничи с Украйна, посрещна повече чуждестранни посетители през първото тримесечие на 2022 г., отколкото преди пандемията, преминавайки от 31 000 чуждестранни туристи през 2019 г. до 36 100 през 2022 г.

Междувременно Литва, която граничи с руските съюзници Беларус и руския ексклав Калининградска област, казва, че до юни броят на посетителите е бил 88% от нивата от 2019 г. Тези "посетители" включват украинци, бягащи от конфликта, но броят им от Латвия, Обединеното кралство и Съединените щати нараства.

Дори Полша, със своя 25% спад в общия туризъм от февруари до май 2022 г., отбеляза 20% увеличение на посетителите от САЩ. Говорител на Полския туристически съвет каза пред CNN, че премахването на правилата за маски, изолация и карантина в Полша през март "трябва да бъде взето под внимание".

"Геополитическо зомби"

Въпреки че американските числа на Полша изглеждат добре, ситуацията като цяло не е толкова розова.

"Ситуацията стана много нестабилна и непредсказуема", казва Войтек Мания от Туристическата организация на Познан. "Наистина е разочароващо и вбесяващо, че политиката оказва влияние върху туризма, който помага на хората да се събират заедно."

Градът все още няма данни за 2022 г., но Маниа казва, че "влиянието на войната е много интензивно". И докато ситуацията за независимите пътници не е толкова лоша, груповите пътувания паднаха от скалата.

"Когато инвазията започна, скандинавските страни и Испания отмениха резервациите", обяснява той. "След това Обединеното кралство се присъедини към тях и туроператорите отмениха пътувания в наистина големи количества."

Той казва, че хората "не вземат предвид географията" и събират цял ​​регион заедно. Всъщност, на мнение е Мания, идеята за "Източна Европа" и "Западна Европа" е връщане към съветските времена - и тези концепции са толкова вкоренени в общественото съзнание, че надделяват над простата география и фактите.

"Изминаха повече от 30 години от разпадането на Съветския съюз и изведнъж стана като геополитическо зомби, което оказва влияние върху индустрии като туризма в Централна и Източна Европа", обяснява той. "Войната, започната от Русия, засегна цял регион и континент."

Дорота Войчеховска, директор на Полския борд по туризъм в Лондон, посочва, че градове като "Краков, Гданск, Вроцлав, Познан и Варшава... са разположени на стотици мили от границата с Украйна."

"Разстоянието между Краков и Киев е като разстоянието между Лондон и Мадрид. Индивидуалните пътници от Обединеното кралство започват да се връщат", казва тя.

"Целта, казва Мания, е "да се съсредоточим върху информирането на хората, че сме в безопасност. Че не сме в състояние на война, не сме на фронтовата линия и нямате тълпи от бежанци, лагеруващи на старите градски площади .. Нищо не става по улиците."

Проблемът? "Туризмът е базиран на емоции, а рационалните аргументи не достигат до хората, защото те имат тези чувства, така че е трудно да се премине."

Възможно е да има друг фактор, който намалява броя - че след две години на пандемията движението за "пътуване за отмъщение" вижда хора да резервират популяри дестинации, което означава, че основните дестинации се поддават на натиск, докато по-малко известните места се пренебрегват.

Това е една от теориите на Том Смит, регионален генерален мениджър за Европа в Intrepid Travel. Неговите най-продавани пътувания тази година са колоездачна обиколка по река Дунав и "Най-доброто от Централна Европа", което води до Австрия, Чехия, Унгария, Словакия и Полша. През 2019 г. те бяха Русия и дълго пътуване из Молдова, Украйна и Румъния.

"Става дума повече за тенденциите след пандемията, отколкото за войната", казва той. "Хората са прекарвали месеци в мислене къде винаги са искали да посетят, така че не е изненадващо, че избират пътувания, които водят до големите хитъри от Централна и Източна Европа."

Като каза това, Смит смята, че Полша и Румъния са претърпели неопровержим спад, свързан с инвазията.

"Наскоро пътувах до Румъния и въпреки че имаше някои туристи, местните ми казаха, че са забелязали голям спад в туризма, особено около района на делтата на река Дунав, най-близо до Украйна", обяснява Смит и добавя:  "Когато инвазията се случи за първи път, имаше нервност относно пътуването до Източна Европа като цяло. Сега хората видяха, че войната е сдържана в Украйна, те се чувстват по-уверени. Но когато става въпрос за страните, граничещи с Украйна, има все още е известна резервираност. За съжаление това е момент, когато местните хора се нуждаят от туризъм повече от всякога, докато се възстановяват от пандемията. Хората може да не са сигурни дали е подходящо да ги посетят – но като пътувате до тези страни, вие подкрепяте усилията им да помогнат на украинците бежанци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

БЪЛГАРИЯ НЕ Е МЯСТО

преди 1 година

...ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА РУСКИТЕ КАПРИЗИ И ИНТЕРЕСИ , НИТО МЯСТО ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ НА УБИЙЦИТЕ НА ПУТИНОВАТА АРМИЯ!---БЪЛГАРИЯ ---НЕ Е КРЕПОСТНА ДЪРЖАВА НА РУСИЯ , ЗА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НЕЙНИТЕ ФИНАНСОВИ ЗАКОНИ И ЕНЕРГИЕН РЕКЕТ !!!!---РУСИЯ Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ --ЗАЩОТО ДОРИ ЛЕВСКИ Е УБИТ ПО ЗАПОВЕД НА ГРАФ ИГНАТИЕВ , КОНСУЛА В ИСТАМБУЛ ПО ТОВА ВРЕМЕ!--/последните исторически разкрития го доказват /

27

Каквото повикало....

преди 1 година

ВОЙНАТА УДАРИ ТУРИЗМА... Смешно е - ние сами се ударихме ,и то не само по туризма. Вместо всички руски туристи да идват приоритетно в България, кадето да бъдат посрещани с ефтини и качествени услуги благодарение на евтините газ, горива и ел. енергия, ние избрахме да бъдем по *** и от евроджендърите и силно надупени кък Краваристан. Това е началотоо на съсъпването на туризма. Отдавна западноевропейци не идват в България. Сега ще изгоним и тези които все още идваха.ЧЕСТИТО псевдо-ДЕМОКРАТИ!

26

Българка

преди 1 година

В Турция криза в туризма няма. 10 милиона руски туристи. Издават им специални банкови карти, за които се договориха централните им банки. Плащат без проблем и всички са доволни. Кризата е за *** като нас, послушни и наведени.

fallback