Снимка: Pixabay
fallback

През юни продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очакваното спад в резултат на рязко намаление на потреблението на нехранителни стоки и автомобилни горива заради растящите цени, показват данни на Евростат, предаде БНР.

Според официалната европейска статистика продажбите на дребно в България отбеляза спад през юни за трети пореден месец.

През юни 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 1,2% спрямо май, когато се повишиха с 0,4%, докато осредните очаквания бяха за запазване на нивата им от предходния месец, а в рамките на целия ЕС се свиха с 1,3% спрямо май, когато нараснаха слабо с 0,2 на сто.

Спадът на продажбите на дребно през юни се дължи до голяма степен на рязко свиване на потребителските покупки на нехранителни стоки (с 2,6% в еврозоната и в целия ЕС) и на автомобилни горива (понижение с 1,1% в еврозоната и с 1,4% в ЕС като цяло) с оглед на продължаващото повишаване на цените.

Спрямо юни 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 3,7% след нарастване с 0,4% през май, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 2,8% след растеж с 1,1% месец по-рано.

Продажбите на дребно в България се понижиха през юни с 1,4% спрямо май, когато се свиха с 0,5% и след понижение с 1,1% през април, според европейската официална статистика.

По-голям спад при продажбите на дребно през юни в рамките на ЕС беше отчетен в други 10 страни членки.

В Българи продажбите на дребно през юни 2022 г. пък се увеличиха на годишна база с едва 0,1% след повишение с 5% през май, като в 11 други членки на ЕС беше отчетен по-добър растеж на търговията на дребно през шестия месец на текущата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

A пък

преди 1 година

А в Бразилия или Африка или ЮК или САЩ са се увеличили???? Писнало ми е от тъпите , търсещи сензация заглавия .Криза е , Световна криза. Нищо ново под небето. А българина винаги се е оправял - златна земя, и място пълно с възможности. Само ръце и сърце да има.

33

Анонимен

преди 1 година

Предлагам на бизнесмените Андрешковци да намалят цените, за да се върнат продажбите. Олитото 3 лева. Ако искате. Да се намалят всички цени надолу. Който спечелил от пирамидата - спечелил. Другите бизнесмени Андрешковци само ще губят. Големите Андрешковци взеха парите на балъците от народа. Балъците си имат олио в мазето.

32

Анонимен

преди 1 година

Пада търсенето, падат цените. Няма не искам, няма недей. Складовете се запълват, стоките се развалят. Бизнесменът Андрешко е излъган. Ще моли държавата да го спасява от развалената стока и миналата мода.

fallback