fallback

На фона на очертаващата се газова криза на Стария континент, енергийните министри на държавите от Европейския съюз одобриха извънреден план за намаляване на потреблението на газ с 15%. Мярката е в отговор на спадащите газови доставки на Русия към Европа и ще важи до края на март догодина, съобщи Bulgaria ON AIR.

Новината за ключовото споразумение беше съобщена първо в официалния Twitter акаунт на чешкото председателство с коментар: това не беше "Мисия невъзможна". А председателят на Европейската комисия уточни какво точно е било постигнато.

"ЕС е единен и солидарен.
Oще по темата
Днешното решение ясно показа, че държавите членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, използвайки енергийните доставки като оръжие. Зимата ще бъде много по-евтина и по-лесна за гражданите и европейската промишленост", твърди министърът на индустрията на Чехия Йозеф Сикела.

Миналата година около 40 на сто от вноса на природен газ в Европейския съюз е идвал от Русия.

"Колективният ангажимент за намаляване на потреблението с 15% е от голямо значение и ще спомогне да посрещнем зимата с пълни газохранилища", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Проектотекстовете обаче сочат, че споразумението е претърпяло промени. Така изключение се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

"ЕС осигури здрави основи за належащата солидарност между държавите членки в лицето на енергийното изнудване на Путин. Съобщението на Газпром, че намалява още повече доставките на газ за Европа през "Северен поток 1" без основателна техническа причина, допълнително илюстрира ненадеждния характер на Русия като енергиен доставчик", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

раша е наша

преди 1 година

До Шкумбата браво приятел моите поздравления

34

Шкумбата

преди 1 година

Зимата на 2023 година, Германия...-Татко,защо у нас е студено?-Защото има война, синко.-Някой ни е нападнал?-Не, Русия нападна Украйна. -А защо у нас е студено?-Защото въведохме санкции срещу Русия. -Защо?-За да се почувстват зле руснаците.-Татко, а ние руснаци ли сме?

33

Minkova

преди 1 година

ВСИЧКО Е ДОБРЕ, НО ГИНОЦИДА НАД БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ Е Е ПРЕМАХНАТ С ТЕЗИ МИЖАВИ ЗАПЛАТИ. ВТОРО ОБЕЗОРАЖЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е УМИШЛЕНО, ЗА ДА Я ВЪРТИТЕ НА 360 ГРАДУСА. ЗА ДА НЯМА ДУМАТА, ДА МЪЛЧИ. ЗА МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК СЪЩО ВЪРТИТЕ БЪЛГАРИЯ. МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК, КАКТО И СРЪБСКИЯТ ЕЗИК И НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ, ПРОИЗЛИЗАТ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК. БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА О 193,4,5 ГОДИНА, СЛЕД ТОВА МАКЕДОНИЯ. СЪРБИТЕ СЕ СТРЕМЯТ ДА ПРИСЪЕДЕНЯТ МАКЕДОНИЯ КЪМ ТЯХ 70 ГОДИНИ ПОД НЕЧИЙ СИЛИ. И СЪРБИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПРИЗНА

fallback