Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища. Хранилището за втечнен газ на остров Ревитуса пък осигурява доставки за България съгласно споразумение между Атина и София.

Oще по темата
По решение на гръцкото правителство се възстановява работата на седемте лигнитни централи, които бяха затворени от Националния енергиен и климатичен план, предаде БНР. Временно е замразена програмата за раздяла с лигнитните въглища, съобщават от енергийното министерство.

Атина се връща към електроенергия от лигнитни въглища, за да осигури енергийни доставки в случай, че бъде прекратено подаването на руски  газ. 40% от нуждите на страната са зависими от руския газ. Енергетици коментират пред медиите, че възстановяване на затворените мини за лигнитни въглища изисква време поне няколко месеца.

На остров Ревитуса също така се поддържа високо ниво на доставки на втечнен газ. Текат и доставките на азерски газ по Трансадриатическия газопровод ,но Гърция все още не може да замени напълно руския газ.

Министърът на енергетиката Костас Скрекас съобщи днес, че за август месец правителството поема 90% от увеличението върху цената на тока за  битово потребление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Зелени Въглища

преди 1 година

*** евровъглища се боядисват със зелена боя по еврогейпроект за да минат вратичката в закона! Зелени ли са?! Зелени са! В закона е записано "green energy" и купонът продължава!

38

Анонимен

преди 1 година

А ние нека затворим нашите за некакви си смешни 11 милиарда , които при сегашните цени на тока ще ги реализираме за година и половина аиде да са две и да стоим на тъмно и на студено като най умни !!!!!

37

Shark

преди 1 година

И правилно!

fallback